Update

Sharif wint in Pakistan zonder absolute meerderheid

De conservatieve Moslimliga (PML-N) van ex-premier Nawaz Sharif heeft de parlementsverkiezingen in Pakistan zaterdag gewonnen. De regerende Volkspartij (PPP) werd ruim verslagen. Verwacht wordt dat de partij van Sharif rond de 130 van de 272 verkiesbare zetels zal veroveren. Met die uitslag moet Sharif een coalitieregering gaan vormen.

Supporters van Nawaz Sharif vieren de uitslag. Beeld epa
Supporters van Nawaz Sharif vieren de uitslag.Beeld epa

De Pakistaanse politicus en ex-cricketster Imran Khan heeft zondag erkend dat zijn partij Pakistan Tehreek-e-Insaf (Pakistaanse Beweging voor Gerechtigheid) niet de grootste is geworden in de parlementsverkiezingen van zaterdag. 'Er zijn overwinningen en nederlagen, maar de pijn van deze nederlaag is weg omdat ik het enthousiasme van de jeugd heb gezien', zei Khan.

Khan is erg populair onder jonge kiezers, maar een oude rot in het Pakistaanse politieke vak, Sharif is de winnaar geworden.

Een officiële uitslag is er nog niet, maar Pakistaanse media meldden allemaal een overwinning van de PML-N. De partij zou echter net geen absolute meerderheid krijgen in het parlement. De Pakistan Muslim League heeft waarschijnlijk ongeveer 130 van de 272 verkiesbare zetels in de wacht gesleept en is daarmee de grootste partij van het land. Sharif claimde zaterdagavond (Nederlandse tijd) al de overwinning.

Het is de eerste keer sinds de onafhankelijkheid in 1947 dat er in het Zuid-Aziatische land een democratische wisseling van de macht komt na een gang naar de stembus. Machtswisselingen waren wel vaker het gevolg van militaire staatsgrepen. Zo werd Sharif in 1999 als premier afgezet bij een niet-bloedige coup door toenmalig legerleider Pervez Musharraf.

29 doden
Op de verkiezingsdag vielen bij aanslagen en aanvallen zeker 29 doden en meer dan 90 gewonden. De gang naar de stembus werd beveiligd door meer dan 620.000 agenten en militairen. De radicaalislamitische Taliban hadden met aanslagen gedreigd. De opkomst was desondanks met bijna 60 procent de hoogste sinds de eerste parlementsverkiezingen in 1970. In 2008 kwam slechts 44 procent opdagen.

Veel kiezers hopen nu op een wending door hun diepe teleurstelling over de oude garde in de politiek. Die wordt gevormd door rijke families die weinig verandering willen of aandurven. Veel burgers houden de PPP verantwoordelijk voor de economische crisis, de energieschaarste en de slechte veiligheidssituatie. In het grensgebied met Afghanistan heeft de regering amper greep op de situatie. Amerikaanse militairen schieten er met op afstand bediende onbemenste vliegtuigjes op burgers.

Meer over