'Shariapolitie' is nergens te bekennen in de Hofstad

Vrijwilligers, onder andere uit moskeeën, hielpen de politie met Oudjaar een handje in Haagse probleemwijken. 'Niet bellen voor een lullig rotje.'

DOOR ANA VAN ES

18:40 Vanavond handhaaft hij, Sopal Singh, de orde op straat. Wijdbeens staat de wat oudere Sikh op het Kaapseplein, speurend naar onraad. Illegaal vuurwerk, vandalisme, mishandeling - niets zal aan zijn aandacht ontsnappen, de stad is van hem. Als buurtsurveillant kent Singh zijn instructies. 'Zodra wij iets zien dat niet klopt, bellen we de politie.'

Een auto vliegt in brand, de tweede alweer op het plein dat berucht is vanwege ongeregeldheden met oudjaar. Op afstand kijken Singh en zijn mannen toe hoe de wijkagent raddraaiers verjaagt. Wat hij zelf moet doen, weet hij nog niet. De wijkagent heeft geen tijd voor aanwijzingen.

Het plan was ambitieus: circa duizend Hagenaren zouden met de jaarwisseling patrouilleren door probleemwijken als de Schilderswijk en Transvaalbuurt. 'Zij zijn de ogen en oren van de politie', sprak burgemeester Jozias van Aartsen bij het startsein in de gematigde El-Islam-moskee. De lokale PVV vreesde voor een 'shariapolitie' omdat ook broeders van de radicale As-Soennah-moskee meededen. 'Totale onzin', zei Van Aartsen. 'Het gaat niet om geloof.'

Shariapolitie is in de Hofstad inderdaad nergens te bekennen. Een gezellig uitje, dat lijkt het project voor de meeste deelnemers, of ze nu moslim of sikh, Griek of Nederlander zijn. Professioneel surveilleren is vrijwel onmogelijk door de op het eerste gezicht amateuristische opzet. Surveillanten hebben geen portofoon en agenten weten niet wie meelopen in hun buurt.

19:00 Sopal Singh en zijn team lopen Hans Rasenberg tegen het lijf, de initiatiefnemer van het project. Vanuit zijn dertig jaar ervaring als diender geeft hij tips. 'Ga op een straathoek staan, observeren', zegt hij. 'Niet bellen voor een lullig rotje. Wel als er een auto in brand gaat, als iemand in elkaar wordt geslagen.' De Sikhs wandelen rechtstreeks naar hun tempel aan de Scheepersstraat. De nieuwjaarsviering is in gang, met een buffet en zoete Indiase thee. Singh strijkt neer tegen de muur en schept zijn bord vol.

Deelnemers aan dit project mogen gerust af en aan lopen, zegt Rasenberg later. 'Het is al fantastisch als deze mensen beseffen dat ze in hun eigen woonbuurt iets kunnen betekenen.' Kinderen meegeven dat het niet normaal is om rellen te trappen met Oudjaar, daar gaat het hem om. Dat de organisatie niet superstrak is, vindt hij juist prima. 'Het is geen leger.'

19:25 Drie jongere Sikhs zijn weer op straat. 'Hadden we maar een kaart', zegt Sandeep Singh. 'Dan wisten we waar de politie ons zou willen hebben.' Een explosie op de Apeldoornselaan doet de tramrails bijna omhoog komen. Geen brand, overwegen de jongens, dus ze hoeven dit niet te melden. Cobra 6-strijkers veroorzaken levensgevaarlijke taferelen, zegt de politie later.

20:00 Vier uur voor de jaarwisseling is de wijkagent op het Kaapseplein elk contact met de hem toegewezen vrijwilligers verloren. 'Ik heb ze niet meer gevonden sinds we de moskee verlieten', zegt hij. 'Maar ja, je hebt ook geen communicatiemiddelen om ze te bereiken.' De vrijwilligers hebben zijn mobiele nummer, vertelt hij, maar hij niet dat van hen. En straks om twaalf uur ligt alles plat.

20:37Zijn maten wisten te verijdelen dat twee auto's in vlammen opgingen, zegt masterstudent grootstedelijke vraagstukken Mohamed Boutasmit. Hij hijgt uit in de El-Islammoskee na zijn eerste surveillance. 'Ze wilden net een ruitje intikken. Mijn vrienden zeiden: dat kan niet. We hebben het nummer van de agenten.'

De jongens lopen naar de Delftselaan, een beruchte risicozone. Kinderen vuren pijlen af uit het knuistje. 'Heftig', zegt Hafar Afkyr, die opgroeide in een 'blanke buurt', zoals hij het noemt. Toch is het in deze straat meestal veel erger, weet hij ook. Dankzij de surveillanten blijven hangjongeren weg, denkt Afkyr.

21:54 Langsfietsende agenten in de Delfselaan worden met vuurwerk bekogeld. Even verderop staan surveillanten van de Milli Görü¿moskee. 'Samen zijn wij zo breed als vier agenten bij elkaar', zegt Yasr Yildis, een forse man, wijzend naar zijn maat. Ze richten zich niet op de vuurwerkvandalen - dat is werk voor de echte politie - maar wachten op een collega die bekers water haalt.

21:59 Het Milli Görü¿-team gooit de lege waterbekertjes onder een boom. 'De prullenbakken zijn weggehaald', legt Yildis uit. Een vrijwilliger wil een overtollig tasje proviand achterlaten aan een fietsstuur. Dat kan niet, vinden zijn maten, vanavond zijn zíj immers de politie. 'Ik wil even surveilleren in mijn eigen straat', zegt een van de mannen.

22:17 Het vrijwillige buurtinterventieteam in de Delftselaan draagt vuurwerkbrillen, net als de politie. Schooljongens die met vuurwerk gooien, worden abrupt tot de orde geroepen. 'Dat moet je niet meer doen', zegt een vrijwilliger. 'Je moet naar hem luisteren', waarschuwt een ander.

23:45 Na zijn tweede surveillanceronde komt student Mohamed Boutasmit terug in de El-Islammoskee. 'Het was rustig op straat', zegt hij.

24:00Alarm: een brandende vuilniscontainer in de Vaalrivierstraat. Dit is een melding, weet Mustafa Yusuf uit Griekenland. Hij is op alles voorbereid, draagt zelfs een portofoon bij zich. Helaas werkt die alleen in contact met zijn vriend. Zijn mobiele telefoon heeft nu geen bereik. Hij stuurt een sms-berichtje naar de wijkagent, maar weet niet of dat aankomt.

Het was de rustigste jaarwisseling in jaren, meldt de politie Haaglanden achteraf. Volgens Hans Rasenberg is dat dankzij de inzet van vrijwilligers. 'We zien resultaat. In buurten waar anders de ME moet uitrukken, was het nu rustig.' Hij houdt niet bij hoeveel incidenten de vrijwilligers precies hebben gemeld. 'Het gaat mij niet om een brandende prullenbak.'

undefined

Meer over