Shakespeare is niet dood

Patrick van IJzendoorn
null Beeld foto Getty Images
Beeld foto Getty Images

Vier op de tien Britten, zo wees een peiling uit, vinden de werken van William Shakespeare te moeilijk, te saai of niet relevant voor het leven van nu. Het mag de pret niet drukken. Vrijwel elke dag is er ergens in het Verenigd Koninkrijk wel een evenement om te herdenken dat The Bard 400 jaar geleden is overleden, een uitvoering van Henry V hier, een praatje over zijn botanische interesse daar. Op 30 april is er in de Barbican zelfs een conferentie over Shakespeare en modernisme.

Van de tien tentoonstellingen is Shakespeare in Ten Acts in de British Library de belangrijkste. Aan de hand van tien voorstellingen toont het aan hoe Shakespeare telkens opnieuw wordt uitgevonden. Er is aandacht voor de eerste verschijning van een Shakespeare-actrice in 1660 en de eerste keer dat Othello wordt vertolkt door een donkere acteur. Het gedenkwaardige kostuum dat Vivien Leigh halverwege de jaren vijftig droeg als Lady Macbeth ontbreekt niet.

Wie persoonlijke objecten van Shakespeare wil aanschouwen - van een ganzenveer tot een tennisbal - dient zich te vervoegen in the Museum of London. Voor Shakespeares banden met het koningshuis is een bezoek aan Windsor Castle aan te bevelen, waar te zien is hoe de monarchen, Queen Elizabeth de Eerste voorop, door de jaren hebben genoten van Shakespeares stukken. Zijn testament en andere documenten die verband houden met zijn leven liggen ter inzage in Somerset House.

Meer over