SGP draait verbod terug op samenwerking CU-vrouwen

Het hoofdbestuur van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) heeft maandag het omstreden verbod op samenwerking met ChristenUnie-vrouwen teruggedraaid. De onrust over dit verbod liep de afgelopen dagen hoog op in de partij....

Uit protest legden twee hoofdbestuursleden hun functie neer. De Gorinchemse wethouder Akkerman, de Puttense burgemeester Van Putten en enkele gemeenteraadsleden zegden hun SGP-lidmaatschap op.

Het omstreden vrouwenstandpunt staat eens te meer ter discussie in de SGP. Vorige week haalde het hoofdbestuur een streep door de plannen van de plaatselijke afdelingen Amersfoort, Enkhuizen, Gorinchem en Zoetermeer om bij de komende gemeenteraadsverkiezingen één lijst te vormen met de ChristenUnie (CU).

De reden was dat de CU in die plaatsen vrouwen op verkiesbare plaatsen heeft gezet. De SGP verzet zich tegen een actieve rol voor vrouwen in de politiek.

De SGP en de CU hebben een rijke traditie in samenwerking rond lokale verkiezingen. Een lijstverbinding tussen de partijen biedt voordelen omdat zij apart in veel gemeenten niet genoeg stemmen halen en samen soms wel.

Het verbod op samenwerking zou gevolgen hebben voor de SGP: in de vier gemeenten zou de SGP op eigen kracht waarschijnlijk geen raadszetel behalen en niet meer vertegenwoordigd zijn.

Meer over