Sfeervol gedraaid

In het Thaise God Man Dog komen drie verhaallijnen dankzij een noodlottig auto-ongeluk bij elkaar. Net als in Crash inderdaad, of in de Mexicaanse arthousehit Amores Perros. En gelijk aan die laatste film zijn het hier ook honden die als een rode draad door de levens van de personages wandelen. Het is, kortom, vrij eenvoudig om God Man Dog een gebrek aan originaliteit te verwijten, maar wie verder kijkt dan de structuur en een aantal globale plotelementen, ziet een sfeervol gedraaide, vluchtige schets van een aantal dolende, gejaagde zielen in Taipei, waar de aanwezigheid van diverse religies - boeddhisme, christendom en zelfs new age-achtige spiritualiteit - de bewoners weinig houvast biedt.

God Man Dog (Singing Chen, 2007)

WDR, 23.15-1.15 uur.

Bend it Like Beckham

(Gurinder Chadha, 2002) Jesminder, een Engels meisje met Indiase ouders, leeft tussen twee werelden. Niets eens zozeer omdat ze een kleurling in Engeland is, maar vooral omdat ze van voetballen houdt. Dat ze haar kamer vol heeft hangen met posters van David Beckham - de film werd gemaakt rond de millenniumwisseling - vinden haar beslist niet conservatieve ouders tot daaraan toe, maar dat ze ook zelf niets liever doet dan tegen een bal trappen, nee, dat gaat te ver. Dus verkeert Jessie, zoals haar Engelse vriendinnen haar noemen, in de kleedkamer tussen hip ondergoed, terwijl ze thuis haar benen tot en met de enkels moet bedekken. Haar onverzettelijkheid, straatwijsheid en intelligentie dirigeren de film in de verwachte richting. De wat schuchtere studiebol verandert ten slotte in een ongrijpbare en zoenende voetbalheldin die door haar ouders weer in de armen wordt gesloten. Liefde en voetbal bleken gouden bouwstenen voor deze uiterst succesvolle multiculti romantische komedie.

Arte, 14.40-16.45 uur.

Butterfly on a Wheel

(Mike Barker, 2007) Abby (Maria Bello) heeft het goed voor elkaar: geweldig huis, schattige dochter, ideale echtgenoot. Trouw aan alle filmwetten ligt het gezinsgeluk in deze thriller dus snel onder vuur. Een mysterieuze wreker (Pierce Brosnan) gijzelt Abby's dochtertje en dwingt Abby en haar man om 24 uur lang precies te doen wat hij hun opdraagt. Dat leidt tot veel pijnlijke situaties, die geen ander doel dienen dan de aandacht van de kijker af te leiden van de, op z'n zachtst gezegd, nogal idiote onthulling op het eind. De vlotte regie en het degelijke acteerwerk van Bello houden de aandacht lang vast, maar scenarioschrijver William Morrissey raakt in zijn drang om te verrassen het spoor gaandeweg bijster.

NET 5, 20.30-22.25 uur.

undefined

Meer over