'Sfeer in rampgebied Nepal steeds grimmiger'

De nood onder de bevolking in het door een aardbeving getroffen Nepal loopt dusdanig hoog op dat de sfeer steeds grimmiger wordt en er een ware run ontstaat op de schaarse hulpmiddelen die voorradig zijn. Dat zegt de Nederlandse hulpverlener Merlijn Stoffels van het Rode Kruis tegen persbureau ANP.

Mensen wachten voor een overheidsgebouw op een busrit uit het centrum van Kathmandu Beeld getty
Mensen wachten voor een overheidsgebouw op een busrit uit het centrum van KathmanduBeeld getty

Stoffels maakt deel uit van een team van het Internationale Rode Kruis dat de vraag naar de meest urgente hulpmiddelen inventariseert. 'Met name in Kathmandu, waar duizenden mensen op straat leven, begint langzaamaan een agressieve sfeer te ontstaan door de heersende tekorten.' In de stad is met name gebrek aan dekzeilen die bescherming bieden tegen de regenbuien.

De Verenigde Naties vrezen bovendien voor het uitbreken van conflicten tussen overlevenden vanwege het tekort aan schoon drinkwater. Volgens de noodhulporganisatie van de VN, OCHA, hebben zich al ruzies voorgedaan.

Het Rode Kruis moet, door gebrekkige communicatie in het land, grote moeite doen om een totaalbeeld van de omstandigheden te krijgen. Stoffels: 'Er zijn zeventig districten door de aardbeving getroffen. Momenteel krijgen we slechts contact met vijftig van die gebieden. Het is bijzonder moeilijk de overige delen te bereiken.'

Duizenden Nepalezen verlaten Kathmandu in de hoop dat de situatie in de gebieden buiten de stad beter is. Het Rode Kruis heeft de handen vol met het aanleggen van tijdelijke voorzieningen om drinkwater te zuiveren op plekken waar de vluchtelingen neerstrijken. De organisatie laat zo snel mogelijk een opblaasbaar noodhospitaal invliegen met ongeveer zestig bedden om ook in deze gebieden medische hulp te kunnen bieden.

Meer over de aardbeving in Nepal

Meer lezen over Nepal? Lees hier het liveblog van gisteren terug, met alle ontwikkelingen.

Hoe is de situatie in de ontoegankelijke gebieden van Nepal?

Bekijk hier de verwoesting in Nepal, gezien door satellietbeelden.

Nepalezen halen water bij een kamp in Kathmandu Beeld afp
Nepalezen halen water bij een kamp in KathmanduBeeld afp

Buitengebieden

Ook de buitengebieden rond Kathmandu zijn zwaar getroffen door de aardbeving, constateert de Nederlandse Rineke Gronert, die in de regio de Stichting Renuka Nepal opzette. De organisatie biedt hulp bij de opvang en educatie van kinderen van drie tot vijf jaar uit arme gezinnen in centraal Nepal.

'Het is dramatisch wat wij zien in de regio Gurkha, waar we een gemeenschap aan het opzetten zijn. Van alle 87 huizen om ons heen is 90 procent verwoest of door scheuren onbewoonbaar geworden', vertelt Gronert. ,,Iedereen leeft nu buiten, maar het regent. Daarom is er dringend behoefte aan plastic tenten. In de omgeving zijn die niet meer verkrijgbaar.'

Op ongeveer 35 kilometer liggen de dorpen Barpak en Larpak. 'Barpak is met de grond gelijkgemaakt. Van de achthonderd huizen staan er nog vier overeind. Er zijn ook hier veel doden gevallen. De plek is moeilijk bereikbaar, zodat de doden nog niet kunnen worden geborgen en de weinige overlevenden geen voedsel tot hun beschikking hebben.'

Jongetje in een tent nabij Kathmandu Beeld reuters
Jongetje in een tent nabij KathmanduBeeld reuters

Meer dan 5.000 doden

Het dodental van de aardbeving in Nepal is de vijfduizend gepasseerd. Dat heeft de politie in Nepal vandaag bekendgemaakt. Meer dan 10 duizend mensen raakten gewond door de natuurramp van zaterdag.

Tot dusver zijn er 5.093 lichamen geteld. Volgens de Verenigde Naties zijn in totaal 8,1 miljoen op een of andere manier geraakt door de beving. Dat is ruim een kwart van de totale bevolking.

De Nepalese premier Sushil Koirala liet gisteren weten dat het dodental zou kunnen oplopen tot 10 duizend, aangezien er bijna nog niets bekend is van de situatie in afgelegen dorpen en steden, die moeilijk bereikbaar zijn voor de hulpteams.

Ondertussen hebben 1,4 miljoen mensen in Nepal voedselhulp nodig, maar door de enorme verwoesting is het lastig hulpgoederen op de juiste plaatsen te krijgen. Vooral meer afgelegen delen van het land zijn door aardverschuivingen lastig te bereiken, aldus Geoff Pinnock van het Wereldvoedselprogramma. 'Dat gaat niet van de ene op de andere dag.'

Reddingswerkers uit Japan in Kathmandu Beeld afp
Reddingswerkers uit Japan in KathmanduBeeld afp
Reddingswerkers in Kathmandu Beeld ap
Reddingswerkers in KathmanduBeeld ap

Plunderingen

De Nepalese politie heeft 27 mensen gearresteerd op verdenking van het plunderen van leegstaande huizen. Veel mensen hebben hun huizen verlaten, ook als die nog overeind stonden, uit angst voor naschokken die de wankele bouwwerken alsnog kunnen doen instorten.

Nog eens vier mensen zijn opgepakt voor het verspreiden van geruchten via sociale media en sms-berichten dat er nog een grote beving wordt verwacht. Hoewel de grootste naschokken inmiddels achter de rug zijn, durven veel inwoners nog steeds niet terug te keren naar hun woning.

Zwakke reactie overheid

De Nepalese autoriteiten hebben toegegeven dat de eerste reactie na de zware aardbeving van afgelopen zaterdag 'zwak' was. Dat meldt persbureau Reuters. De Nepalese minister van Communicatie, Minendra Rijal, liet weten dat er 'fouten zijn gemaakt in het opzetten van hulpacties. Het is een ramp van ongekende grootte. Vanaf vandaag zullen we dit verbeteren.'

Veel getroffen inwoners slapen voor de vierde nacht op rij in en onder geïmproviseerde tentjes, terwijl de hulp aan de meer afgelegen gebieden slechts mondjesmaat op gang komt. Ziekenhuizen in Nepal worden op dit moment overspoeld door slachtoffers. Veel gewonden moeten buiten, in de open lucht, worden behandeld.

Zo'n tweehonderd mensen blokkeerden vandaag het verkeer in de hoofdstad Kathmandu om te protesteren tegen het in hun ogen lage tempo waarmee hulpgoederen worden afgeleverd. De politie greep in. Er werd over en weer geduwd en getrokken, maar niemand werd gearresteerd.

Een van de betogers zei nog helemaal geen hulp te hebben gekregen. 'We hebben honger en we hebben nog niks te drinken gekregen. We kunnen niet slapen. Ik heb een kind van 7 dat in de openlucht slaapt. Het wordt koud en mensen beginnen longontstekingen te krijgen.'

Nepalese leger deelt hulpgoederen uit Beeld reuters
Nepalese leger deelt hulpgoederen uitBeeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

Giro 555

In Nederland is binnen een dag bijna 600 duizend euro opgehaald op Giro 555. Eergisteren openden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) het gironummer 555, al is dat door de invoering van IBAN NL08 INGB 0000 0005 55 geworden. De hulporganisaties zeggen zich vooral zorgen te maken over het uitbreken van ziektes, als gevolg van de schade aan de watervoorziening en gebrek aan sanitaire voorzieningen.

Vrijdag vindt een Nederland Helpt Nepal-dag plaats. Die dag staat in het teken van een oproep aan heel Nederland om in actie te komen voor de slachtoffers van Nepal.

Overlevenden bereiden een maaltijd in een kamp in Kathmandu Beeld afp
Overlevenden bereiden een maaltijd in een kamp in KathmanduBeeld afp
Meer over