Servische ultranationalist Seselj alsnog veroordeeld wegens oorlogsmisdaden - maar hoeft de cel niet meer in

De Servische ultranationalist Vojislav Seselj is woensdag door het oorlogstribunaal MICT in Den Haag alsnog veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië. Eerder was Seselj door het Joegoslavië-tribunaal vrijgesproken na een langdurig proces.

Vojislav Seselj Beeld AFP
Vojislav SeseljBeeld AFP

De aanklager had destijds 28 jaar cel tegen hem geëist wegens onder meer moord, foltering en vervolging van Kroaten, Bosnische moslims en andere niet-Servische bevolkingsgroepen door een aan hem gelieerde militie, de Witte Adelaars. Zijn vrijspraak lokte felle protesten uit in Bosnië en Kroatië waar Seseljs mannen bij tal van wreedheden betrokken waren.

De uitspraak van het MICT, dat de zaken van het inmiddels opgeheven Joegoslavië-tribunaal moet afwikkelen, betekent niet dat Seselj alsnog de gevangenis in moet. Hij heeft bij elkaar twaalf jaar in voorarrest gezeten.

De nu 63-jarige Seselj was niet bij de uitspraak aanwezig. 'Ik maal niet om de uitspraak. Ik ga zo meteen een middagdutje doen', zei hij tegenover het persbureau AP, vlak voor de rechters in Den Haag het vonnis zouden voorlezen. Seselj heeft het proces tegen hem altijd afgedaan als een schijnvertoning. Voormalig hoofdaanklaagster Carla del Ponte maakte hij ooit uit voor prostituee.

Seselj werkte begin jaren negentig nauw samen met Slobodan Milosevic, die net als hij droomde van een Groot-Servië dat op de ruïnes van het voormalige Joegoslavië moest herrijzen. Milosevic stierf in 2006 als gevolg van een hartaanval in de Scheveningse strafgevangenis nog voordat de rechters een uitspraak hadden kunnen doen over de beschuldigingen tegen hem.

Meer over