Servische leger keert terug op bekend terrein

Het Joegoslavische leger is voor het eerst sinds de Kosovo-oorlog de 'gedemilitariseerde zone' tussen Servië en Kosovo binnengetrokken. Met NAVO-instemming....

ReutersAP en AFP

Onder toezicht van internationale waarnemers is het Joegoslavische leger woensdag de bufferzone in het grensgebied tussen Servië, Macedonië en Kosovo binnengetrokken. De NAVO had hiervoor toestemming gegeven in de hoop zo een einde te maken aan het geweld van Albanese rebellen in de regio.

Het is de eerste keer dat Joegoslavische strijdkrachten de vijf kilometer brede zone in de Presevo-vallei betreden sinds de NAVO die in 1999 instelde.

Vanaf half zeven 's ochtends reden ongeveer negenhonderd Joegoslavische soldaten in jeeps en vrachtwagens bij Presevo het gebied binnen. Van daaruit trokken ze zuidwaarts naar de dorpen Norca, Trnava en Miratovac, bij de Macedonische grens. De troepen zijn slechts bewapend met automatische geweren. De NAVO heeft tanks, raketlanceerders en anti-tankwapens. Ook mag het Joegoslavische leger niet in Albanese dorpen komen.

De gedemilitariseerde zone diende oorspronkelijk als buffer tussen de internationale vredesmacht KFOR in Kosovo en het Servische leger van Milosevic. Alleen lichtbewapende, plaatselijke Servische agenten mochten er komen. Albanese separatisten van het Bevrijdingsfront voor Presevo, Medvedja en Bujanovac (UCPBM) hebben de afgelopen maanden van dit plaatselijke machtsvacuüm gebruik gemaakt en een strook van zo'n 200 vierkante kilometer onder hun controle gebracht. Volgens de Albanese strijders werden de dorpelingen in het gebied onderdrukt door de Servische politie. De rebellen willen het gebied graag bij Kosovo voegen. Bij gewelddadige incidenten zijn tot dusver meer dan dertig mensen gedood, onder wie burgers.

In een apart incident in de multi-etnische Kosovaarse plaats Mitrovica vuurden Franse vredestroepen traangasgranaten naar Servische demonstranten die een politiebureau hadden omsingeld en een politieauto van de Verenigde Naties in brand gestoken. De Serviërs eisten dat de VN minstens twee arrestanten zouden vrijlaten die tien dagen geleden waren opgepakt nadat ze twee VN-politiemannen hadden aangevallen.

Nadat de demonstranten met traangas waren weggejaagd, koelden ze volgens VN-medewerkers hun woede op niet-Servische inwoners. Een politieman raakte bij de rellen gewond. Tussen het Albanese en het Servische deel van Mitrovica loopt de rivier de Ibar. NAVO-troepen sloten na het incident de brug over de rivier af.

Meer over