Servische krant verschijnt onder nieuwe naam

Het eerste nummer van de Servische onafhankelijke krant Nasa Borba zal vandaag verschijnen. Dat heeft een van de meest fanatieke voorvechters van het voortbestaan van de krant dinsdag bekendgemaakt....

AP; AFP

AP, AFP

BELGRADO

Journalisten van Nasa Borba, die nu werken vanuit de plaats Novi Sad op ongeveer zeventig kilometer ten noordwesten van Belgrado, zeiden dat ze met buitenlandse steun een mogelijkheid hadden gevonden om de krant te laten voortbestaan. Ze wilden niet uitwijden over de aard van de hulp uit het buitenland.

De Servische autoriteiten hadden begin januari beslag gelegd op Borba, die zich in het verleden meermalen kritisch had opgesteld jegens de machthebbers in Belgrado. Al in december werd van hogerhand een nieuwe hoofdredacteur aangesteld in de persoon van de minister van Informatie, Dragutin Brcin.

De redactie van Borba ging echter door met de publikatie van een eigen 'piraten'-versie van de krant. De autoriteiten weigerden kort daarop nog langer papier te verstrekken en bemoeilijkten het drukken van de krant. Hierop weken de journalisten uit naar Novi Sad.

Meer over