nieuwsspionage

Servische inlichtingendiensten betrappen Russische diplomaten op spionage bij strijdkrachten

De Servische inlichtingendiensten hebben een Russische diplomaat en inlichtingenofficier betrapt op het omkopen van Servische militairen. Volgens president Aleksandar Vucic onderhielden Russische spionnen contacten met zeker tien militairen en oud-militairen.

Beeld uit de video waarop te zien is hoe een vroegere Russische diplomaat geld overhandigde aan een gepensioneerde Servische militair. Beeld
Beeld uit de video waarop te zien is hoe een vroegere Russische diplomaat geld overhandigde aan een gepensioneerde Servische militair.

Vucic maakte het nieuws over de Russische spionage-operatie bij het Servische leger bekend nadat op YouTube een video was opgedoken waarop te zien was hoe een vroegere Russische diplomaat geld overhandigde aan een gepensioneerde Servische militair. Volgens Servische functionarissen ging het om Georgi Kleban, die als plaatsvervangend militair attaché bij de Russische ambassade in Belgrado werkte.

Volgens Vucic beschikken de Servische autoriteiten over bewijzen dat ook andere leden van de Russische geheime diensten contacten hadden met Servische militairen. Kleban werd kennelijk al een tijdlang door de Servische geheime dienst in de gaten gehouden. De Rus had zeker tien keer contact met bronnen binnen de Servische strijdkrachten en werd drie keer betrapt bij het overhandigen van geld aan zijn contacten.

Plastic zak

Op de videobeelden geeft Kleban de Servische agent bij een bar in Belgrado een plastic zak. Later haalt de Serviër uit diezelfde zak een envelop met geld. Volgens de Servische inlichtingendienst BIA staat het vast dat de Rus een agent van de Russische geheime diensten is. Het is nog steeds onduidelijk wie de videobeelden van de Russische diplomaat op YouTube heeft gezet. Mogelijk gaat het om mensen bij de Servische inlichtingendienst die de zaak in de openbaarheid wilden brengen.

Vlak voor hij het nieuws van de Russische spionage-activiteiten bekend maakte had Vucic overleg met de Russische ambassadeur in Belgrado. De kwestie is pijnlijk voor de Servische president gezien de vriendschappelijke betrekkingen die zijn regering onderhoudt met Rusland. Vucic beklemtoonde dat de affaire geen gevolgen zal hebben voor de betrekkingen met Moskou. Volgens hem zijn ook andere geheime diensten actief in zijn land.

Boycot

‘Ik heb één vraag voor onze Russische vrienden’, aldus de Servische president: ‘waarom?’ Hij wees erop dat zijn land nooit heeft meegedaan met de sancties die de Europese Unie tegen Rusland afkondigde na de annexatie van de Krim. 'Wij zullen ons beleid ten opzichte van Rusland niet veranderen. Wij zien het als een bevriend broederland’. Hij beloofde tegelijkertijd dat zijn land zich nooit bij de NAVO zal aansluiten.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken suggereerde dat het om een nep-video ging waarmee de makers kennelijk tweedracht proberen te zaaien tussen Servië en Rusland. Moskou kijkt met veel wantrouwen naar de toenadering tussen Servië en de Europese Unie en nog meer de NAVO. Op zijn beurt gebruikt Servië de banden met Moskou als tegenwicht tegen de westerse druk om de betrekkingen met Kosovo te normaliseren. Rusland heeft de onafhankelijkheid van Kosovo, dat deel uitmaakte van Servië, nooit erkend.

Het spionageschandaal werpt ook een schaduw over de militaire samenwerking tussen de twee landen. Vorige maand nog hielden Servië en Rusland gezamenlijke militaire oefeningen en bracht de Russische premier Dmitri Medvedev een bezoek aan Belgrado. Voor begin december staat er een ontmoeting tussen Vucic en president Poetin op het programma.

Meer over