Serviërs voeren luchtaanval uit op Bihac

Een Servische straaljager heeft woensdag vier of vijf raketten afgevuurd op de waterkrachtcentrale in de Moslim-enclave Bihac. Hoewel de Verenigde Naties boven Bosnië een vliegverbod hebben ingesteld, stijgen Servische jagers de laatste weken regelmatig op om doelen in het noordwesten van Bosnië te bombarderen....

Van onze correspondent

Bart Rijs

ZAGREB

De vliegtuigen vuurden raketten af, maar misten de centrale, de enige bron van elektriciteit voor de 160 duizend Moslims in de enclave. Volgens de Bosnische radio was de aanval een vergelding voor terreinwinst die het Moslim-leger de afgelopen dagen ten zuiden van Bihac zou hebben geboekt.

Na soortgelijke luchtaanvallen in november bombardeerde de NAVO het Servische vliegveld Udbina. De Serviërs herstelden de startbaan binnen een maand; inmiddels is het vliegveld volop in bedrijf.

Sinds het neerschieten van een Amerikaanse F-16 vliegen de gevechtspatrouilles van de NAVO niet meer boven Bosnië, maar boven de Adriatische Zee. Het duurt enige tijd voor ze ter plaatse zijn wanneer er vliegtuigen worden gesignaleerd. Vanaf Udbina kunnen de Serviërs hun doelen binnen minuten bereiken.

Hulporganisaties waarschuwen dat de humanitaire situatie in Sarajevo steeds ernstiger wordt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er tekort aan drinkwater en dreigt er een diarree-epidemie. Veel waterbronnen zijn vervuild en door de omsingeling is het onmogelijk chloortabletten de stad binnen te brengen.

In juni kwamen er 144 inwoners van Sarajevo om het leven door granaten en sluipschutters - twee maal zoveel als in de voorgaande maand.

De bevelhebber van het Franse leger, admiraal Lanxade, verklaarde dat de VN-interventiemacht al binnen enkele dagen in aktie zal komen wanneer de toevoer van humanitaire hulp naar de stad niet wordt hersteld. In juni heeft de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr niet meer dan 8 procent van de benodigde hulp in Sarajevo kunnen krijgen.

Maar de VN temperden onmiddelijk de verwachting dat de zwaar bewapende reactiemacht voor het eerst in actie zou komen. 'De interventiemacht op zijn vroegst pas gevechtsklaar in de laatste weken van juli,' verklaarde VN-woordvoerder Christopher Gunnes in Zagreb. Nog lang niet alle eenheden zijn in het voormalige Joegoslavië gearriveerd.

De commandant van de interventiemacht, de Franse generaal Soubirou, heeft in Mostar besprekingen gevoerd met Kresimir Zubak, de president van de Moslim-Kroatische federatie. De Kroatische Bosniërs weigeren transporten voor de interventiemacht over hun grondgebied toe te laten wanneer ze geen opheldering zouden krijgen over het doel van de troepen.

In Genève probeerde de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros Ghali, de vrees weg te nemen dat de interventiemacht bedoeld is om de blauwhelmen uit Bosnië te evacueren. Het is juist de bedoeling om de vredesmacht te versterken, zo verklaarde hij.

Meer over