Serviërs laten Moslims uit Zepa niet gaan

De Bosnische Serviërs hebben de stad Zepa in de gelijknamige enclave dinsdag opnieuw zwaar beschoten. Een verzoek van de Bosnische president Izetbegovic om te onderhandelen over de evacuatie van Moslim-burgers is door de Bosnisch-Servische autoriteiten afgewezen....

Reuter, AFP, AP

SARAJEVO

Het onderhandelingsaanbod kwam te laat, aldus de Bosnisch- Servische 'parlementsvoorzitter' Momcilo Krajisnik. Onderhandelaar Bildt zoekt niettemin nog naar mogelijkheden tot evacuatie van de burgers.

Volgens een radio-amateur in Zepa was de laatste aanval van de Serviërs de zwaarste tot nu toe en zijn er veel doden en gewonden gevallen. Oekraïense VN'ers bevestigden de aanval, maar konden de berichten over slachtoffers moeilijk nagaan. VN-woordvoerders in Sarajevo zeiden gisteren te vermoeden dat de Serviërs de Moslim-strijders nu binnen korte tijd tot capitulatie willen dwingen.

De Bosnische Serviërs vielen de enclave vrijdag binnen en rukten vanuit zuidwestelijke richting op naar Zepa-stad. Zondag en maandag beschoten zij de stad met enige regelmaat vanuit hun posities, zo'n anderhalve kilometer van het centrum van Zepa.

De in het nauw gedreven Moslim-strijders hebben ten noorden van Zepa-stad Oekraïense blauwhelmen gegijzeld en gedreigd hen als menselijk schild te gebruiken als de NAVO niet overgaat tot het bombarderen van Servische stellingen. Oekraïne wil zijn soldaten weghalen uit Zepa en ook uit Gorazde.

Er verblijven naar schatting 15 duizend Moslims in het 'veilige gebied', en 79 Oekraiënse blauwhelmen.

De Serviërs op hun beurt hebben in het zuidwesten van de enclave acht Oekraïners gevangen genomen en gedreigd hen te zullen doden als er NAVO-luchtsteun wordt ingeroepen.

Bovendien zullen zij dan de belangrijkste VN-basis in Zepa aanvallen. De VN'ers zijn nagenoeg allen ontwapend door de strijdende partijen, maar sommigen hebben hun wapens onklaar gemaakt.

De internationale gemeenschap heeft zich feitelijk neergelegd bij de val van Zepa.

Een regeringsfunctionaris in Kiev zei dat nu de tijd is aangebroken om de Oekraiënse blauwhelmen te evacueren uit Zepa en ook uit Gorazde, de laatste enclave in oost-Bosnië. Ook daar ontwapenden en bedreigden de Moslims gisteren Oekraïense vredessoldaten. Britse blauwhelmen (320 in Gorazde) werden ervan weerhouden hun Oekraïense collega's te hulp te komen.

'Onze eenheden zijn weerloos. Wanneer we hen niet snel weghalen uit de belegerde enclaves zal er zich een grote tragedie voltrekken', aldus Volodymyr Jelsjenko, hoofd van de VN-afdeling bij het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zei dat Kiev de Bosnische regering een ultimatum heeft gesteld de vijandelijkheden tegen de blauwhelmen onmiddellijk te staken. Jelsjenko sprak zich uit tegen NAVO-luchtaanvallen, die zouden 'de situatie alleen maar verergeren'.

In de stad Zenica in centraal Bosnië worden nu maatregelen getroffen voor de opvang van de vluchtelingen uit Zepa.

Bij een mortierinslag in het centrum van Tuzla kwamen gisteravond twee mensen om het leven. Volgens de VN hebben de Serviërs de granaat afgevuurd. Het projectiel kwam neer op de drukbezochte boulevard waar op 25 mei ook al een inslag plaatshad. Toen kwamen 71 mensen om het leven.

Zeker 20 duizend Moslim-vluchtelingen uit Srebrenica hebben een heenkomen gezocht in Tuzla, de meesten van hen bij het vliegveld van de stad. De Unhcr maakte gisteren melding van steeds meer getuigenissen van wreedheden die de Bosnische Serviërs zouden hebben begaan tegen de vluchtelingen. Bosnisch-Servische woordvoerders ontkennen dat op grote schaal mensnerechten zijn geschonden.

In Sarajevo kwamen bij beschietingen zes mensen om het leven en raakten zestien mensen gewond.

Meer over