Serviër bekent verkrachting voor Tribunaal

De Bosnische Serviër Dragoljub Kunarac heeft maandag voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag bekend herhaaldelijk vrouwen te hebben verkracht. Kunarac, die bleek en ongeschoren voor de rechters verscheen, ontkende schuldig te zijn aan marteling....

ANP

DEN HAAG

Het Tribunaal overweegt wegens zijn schuldbekentenis deze tweede aanklacht te schrappen, waardoor een proces overbodig wordt. Het is de eerste keer dat een Serviër schuld bekent voor het VN-hof. Dat heeft eerder alleen de Bosnische Kroaat Drazen Erdemovic gedaan.

De 37-jarige Kunarac meldde zich vorige week bij de internationale vredesmacht SFOR bij Foca, waarna hij werd overgebracht naar een speciale VN-cel in Scheveningen. Hij is de vierde Bosnisch-Servische verdachte die zich vrijwillig heeft aangegeven.

De 37-jarige Kunarac was commandant van een Servische paramilitaire eenheid die in Foca hielp de Moslim-meerderheid te verjagen. In de aanklacht tegen hem en zeven anderen werd verkrachting voor het eerst in de geschiedenis aangemerkt als een misdaad tegen de menselijkheid.

De aanklacht beschrijft het lot van veertien vrouwen, die in 1992 en 1993 als seksslavinnen werden onderworpen aan bijna voortdurende verkrachting, martelingen en vernederingen.

Meer over