Servië valt vredesmacht in Bosnië aan

Twee Servische MiG-29-toestellen zijn gistermiddag neergeschoten boven Bosnië. Dit heeft de NAVO gemeld. Volgens de NAVO waren de MiG's kennelijk op weg om de internationale vredesmacht SFOR in Bosnië aan te vallen....

Het lijkt erop dat de Servische luchtmacht, die tot nu niets heeft kunnen uitrichten tegen de massale NAVO-aanvallen die woensdagnacht begonnen, een succes wilde behalen in het buurland. Joegoslavië ontkent het incident.

Belgrado werd gisteravond laat zwaar gebombardeerd. Twee chemische fabrieken werden geraakt en een giftige rookwolk verspreidde zich over de stad, zei een woordvoerder van het 'centrum voor volksvoorlichting' op de radio. Hij maande de burgers de schuilkelders in te gaan, gasmaskers op te zetten of natte doeken voor hun gezicht te houden. 's Middags had de NAVO al kruisraketten afgevuurd.

Werknemers van de autofabriek Zastava en hun gezinnen hebben zich in de fabriek verschanst als 'menselijk schild', zo liet een manager weten. De fabriek, honderd kilometer ten zuidoosten van Belgrado, is tevens de belangrijkste wapenproducent van Joegoslavië en was in de eerste nacht van de NAVO-bombardementen doelwit. Er werken 38 duizend arbeiders. In de brief waarschuwen zij voor 'duizenden doden' als de NAVO bombardeert.

Uit Kosovo komen steeds meer berichten van terreur tegen de Albanezen door Servische knokploegen. De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr meldde gisteren dat Servische agenten twintig mannen hadden vermoord, nadat zij van hun gezinnen waren gescheiden in een drietal dorpen. NAVO-bevelhebber generaal Wesley Clark zei gisteren dat de NAVO niets kan doen om het moorden te stoppen.

De mensenrechtenadvocaat Bajram Kelmendi en zijn twee zoons, die woensdagnacht door Servische agenten werden meegenomen, zijn gisteren dood teruggevonden langs de kant van een weg in Pristina. Albanese bronnen in Kosovo hebben dat gezegd. Toen Kelmendi's echtgenote bij de politie ging vragen wat er met haar man was gebeurd, kreeg ze te horen: 'Bel de NAVO maar.'

Ook andere prominente Albanezen zouden doelwit zijn van aanslagen door gemaskerde agenten. De vakbondsleider Agim Hajrizi zou zijn vermoord. De kantoren van plaatselijke kranten werden met brandbommen belaagd. Bij een aanval op de bekendste Albanese krant, Koha Ditore, werd een wachter vermoord. Het café waar veel journalisten kwamen werd in brand gezet.

Rusland verordonneerde de vertegenwoordigers van de NAVO in Moskou het land te verlaten. Minister van Buitenlandse Zaken, Ivanov beschuldigde de NAVO van 'genocide'. Volgens hem zijn er al honderd doden gevallen, de meesten burgers. Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag moet zich volgens Ivanov over de misdaden buigen. Een stemming in het Russische parlement over het wapenverdrag Start-II wordt uitgesteld als vorm van protest.

Een motie van Rusland in de Veiligheidsraad, waarin onmiddelijke stopzetting van de aanvallen op Joegoslavië wordt geëist, haalde geen meerderheid. Alleen China en Namibië steunden Rusland.

Meer over