Serieverkrachter slaat dikwijls vlak bij huis toe

Serieverkrachters kiezen in de meeste gevallen hun slachtoffer dicht bij huis. Dat blijkt uit een onderzoek van de divisie Centrale Recherche Informatie....

Van onze verslaggever

LEIDEN

De eerste resultaten van het onderzoek werden dinsdag gepresenteerd op een congres van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving in Leiden. De CRI heeft de dossiers van vijftien in Nederland wonende serieverkrachters bekeken, die samen 156 verkrachtingen of pogingen daartoe hebben gepleegd. Het onderzoek bevestigde wat buitenlandse wetenschappers al hadden aangetoond.

De onderzochte groep is te klein om definitieve conclusies te kunnen trekken, gaf wetenschapper E. de Kleuver van de CRI toe. Het onderzoek zal nog worden vervolgd.

Toch noemde zij de eerste resultaten opmerkelijk. Binnen een straal van twee kilometer van de woning van de serieverkrachter werd 39 procent van de verkrachtingen gepleegd. Tussen twee en vier kilometer was dat 18 procent, tussen vier en zes 13 procent, tussen zes en acht 7 procent en tussen acht en tien kilometer nog maar 4 procent.

Boven de tien kilometer werd 19 procent van de delicten gepleegd. Maar dat getal is volgens De Kleuver vertekend door de activiteiten van één uitzonderlijke seriedader, die niet minder dan 25 verkrachtingen of pogingen daartoe op zijn kerfstok heeft staan.

Amerikaans onderzoek had al uitgewezen dat seriedaders niet heel dicht bij huis slachtoffers uitkiezen, uit angst te worden herkend. Als vanzelf houden zij een bufferzone aan. Uit het CRI-onderzoek blijkt (voorlopig) dat dit in Nederland niet zo is.

Meer over