Update

'Serieuze brand' in Loonse en Drunense Duinen

In Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen is vanmiddag een 'serieuze' brand uitgebroken. Brandweerkorpsen uit Den Bosch, Rosmalen en Cromvoirt en een groot watertransport zijn opgeroepen, aldus een brandweerwoordvoerder.

Archiefbeeld van Nationaal Park Loonse en Drunense duinen. Beeld ANP
Archiefbeeld van Nationaal Park Loonse en Drunense duinen.Beeld ANP

Op de eerste beelden is te zien dat het droge gras in het bos in brand staat. De gemeente laat weten dat er 1 à 2 hectare natuur in brand staat. De brand trekt van noord naar zuid. De brandweer heeft last van de wind. De rook wordt gezien en geroken tot in Tilburg, maar lijkt minder te worden. De brandweer waarschuwt om weg te blijven bij de brand. Bewoners zijn niet in gevaar, zegt de politie.

Het gebied van de Loonse en Drunense Duinen is ruim 3500 hectare groot en ligt tussen Tilburg, Waalwijk en Den Bosch. Het is een van de populairste natuurgebieden in Nederland, met jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers.

Omdat alles nog dor is, is de kans op natuurbranden in het vroege voorjaar erg groot. Vooral veel kleine dieren zoals reptielen, pasgeboren vogels, muizen, vlinders en insecten hebben bij een brand weinig kans op overleving, vertelde boswachter Frans Kapteijns maandag.

Meer over