Serena slaat net iets minder missers dan Venus

Vader Richard Williams opperde ooit de naam van de WTA (Women's Tennis Association) te veranderen in Williams Tennis Association. Gezien de machtsgreep van zijn jongste twee dochters op Roland Garros was dat niet eens zo'n heel idiote gedachte....

Zeker nu Serena (zaterdag met 7-5, 6-3 de winnares van de finale) en Venus vanaf vandaag de nummers één en twee van de wereldranglijst bezetten, en daardoor bij de loting telkens in verschillende speelhelften zullen worden ingedeeld, zal dat tot gevolg hebben dat er de komende jaren vele herhalingen van de Parijse finale te zien zullen zijn.

En dat werd niet door elke tennisliefhebber als een aanlokkelijk vooruitzicht beschouwd. Wedstrijden tussen goede vrienden (Costa en Corretja) leverden de afgelopen week al ongemakkelijke situaties op, laat staan de finale tussen twee zussen. Hoewel er in hun achtste onderlinge confrontatie, de tweede in een Grand Slam-finale, eindelijk sprake was van een serieuze strijd met felle duels werd die ontsierd door de vele missers (101) en verliezen van servicegames (13 van de 21).

Serena Williams (20) werd na anderhalf uur uitgeroepen tot winnares, omdat ze net iets feller de duels inging, net iets minder missers (47 om 54) produceerde en net iets vaker haar servicebeurt behield (vijf om drie). `Toen ik op de baan stond dacht ik: als mijn vader dit ziet zou hij erg boos zijn over de manier waarop we nu spelen', zei Serena nadat ze de Suzanne Lenglen Cup, haar tweede Grand Slam-titel na de US Open in 1999, in ontvangst had genomen en door haar vrolijke zus uitgebreid op de foto werd gezet.

Niettemin werd de familieband op de tennisbaan door de zussen zelf hardnekkig gebagatelliseerd. `Zodra ik de baan opstap, vergeet ik dat het Venus is die tegenover mij staat. Bovendien is het beter van haar te winnen dan van iemand anders, want nu nemen we het maximum aan punten en prijzengeld (in totaal 1.140.750 euro) mee naar huis', zei Serena. `Serena is duidelijk één van de betere speelsters van de wereld, dus moet ik mijn volle concentratie bij de wedstrijd houden', aldus Venus.

Maar het was duidelijk dat de twee elkaar bij het wisselen van speelhelft angstvallig vermeden aan te kijken. En ook het vieren van de winnende punten was lang niet zo uitbundig als anders. Dat er echter wel sprake was van een echte strijd bewees Serena, die na een fout van zus Venus en een nieuwe kans om op voorsprong te komen, het niet kon nalaten enthousiast haar vuisten te ballen.

Meewarig werd daarom door de kampioene gereageerd op insinuaties dat wedstrijden tussen de Williams Sisters op afstand worden geregisseerd door vader Richard. Zelfs nu Richard Williams besloot in Amerika achter te blijven, werd hij beschouwd als de grote souffleur achter de Williams-show. `Serena moet winnen', meldden de goedingevoerde Engelse kranten voorafgaande aan de finale. En Serena won.

Ook Jennifer Capriati beweerde na afloop van haar verloren halve finale dat de wijze waarop de twee zussen nummer één en twee van de wereld zijn geworden, onderdeel uitmaakte van een volledig vooropgezet plan. `Ze mijden elkaar op andere toernooien zodat ze geen punten aan elkaar verspelen', aldus de geplaagde verliezer.

Serena won gisteren de finale echter vooral omdat ze net iets overtuigender de rally's aanging. En misschien ook wel omdat ze op de weg naar de eindstrijd in Capriati, titelverdedigster en voorafgaande aan Roland Garros nog de nummer één, een goede generale had gehad.

Het had bovendien weinig zin lang stil te blijven staan bij de al dan niet vooropgezette plannen van de familie Williams. De tenniswereld zal eraan moeten wennen. Geen Martina Hingis, die al voor haar enkel-operatie in een neerwaartse spiraal belandde, geen Lindsay Davenport, die in Eastbourne vermoedelijk na zeven maanden haar rentree zal maken en geen Kim Clijsters of Justine Henin lijkt ze daar vanaf te kunnen brengen.

`Denk je niet dat het publiek zich vreselijk zal gaan vervelen met steeds dezelfde twee namen in de finale?', werd Serena gevraagd. `Ik denk het niet', zei ze. `Hopelijk houden we dit nog heel lang vol en zullen we bij ons afscheid de grote kampioenen zijn.'

Meer over