Senegal en Afrikaanse Unie spreken Tsjaad-Tribunaal af

Senegal en de Afrikaanse Unie hebben overeenstemming bereikt over de oprichting van een speciaal tribunaal dat ex-dictator Hissène Habré van Tsjaad moet berechten. Dit is vernomen van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), die betrokken was bij de onderhandelingen.

Hissène Habré Beeld AFP
Hissène HabréBeeld AFP

Tijdens de Habré-dictatuur vielen van 1982 tot 1990 zo'n 40.000 doden door politiek geweld en onderdrukking. Mensen werden zonder vorm van proces opgesloten en er werd op grote schaal gemoord en gemarteld. Sinds zijn val woont Habré in ballingschap in Senegal. Dakar heeft al jaren geleden beloofd Habré te berechten, maar treuzelt daarmee.

Uitleveren
Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag oordeelde vrijdag dat Senegal Habré of eindelijk zelf moet berechten of moet uitleveren aan België, waar Habré-slachtoffers wonen die aangifte hebben gedaan. Het Tsjaad-Tribunaal gaat officieel Buitengewone Afrikaanse Kamers heten en wordt onderdeel van het reeds bestaande Senegalese rechtssysteem, naar het voorbeeld van het reeds bestaande Cambodja-Tribunaal in Phnom Penh.

Het tribunaal krijgt onderzoeksrechters en kamers van eerste aanleg en beroep. De nieuwe president van Senegal, Macky Sall, wil dat de zaak tegen Habré, die in huisarrest zit in Dakar, nog dit jaar begint. Volgens Reed Brody van HRW is bij Sall, die in april aantrad, duidelijk meer politieke wil tot de berechting van Habré aanwezig dan bij zijn voorgangers.

Meer over