Senatoren VS willen onderzoek afluisterpraktijken

Amerikaanse senatoren van zowel Democratische als Republikeinse signatuur willen hoorzittingen houden om te bepalen of president George Bush, zoals hij zelf beweert, Amerikaanse burgers die worden verdacht van terrorisme zonder toestemming van een rechter mag laten afluisteren....

Dagblad The New York Times berichtte vorige week dat Bush na de aanslagen op 11 september 2001 in het geheim de Nationale Veiligheidsdienst NSA opdracht gaf verdachte personen in de Verenigde Staten af te luisteren. Daarvoor is doorgaans toestemming nodig van een rechter. De onthullingen leidden tot veel kritiek omdat de afluisterpraktijken burgerrechten zouden aantasten.

Bush heeft het geheime afluisterprogramma steeds verdedigd. Hij stelt dat het Congres er impliciet zijn goedkeuring aan heeft gegeven toen het de regering na de aanslagen in New York en Washington opdroeg ‘met alle noodzakelijke middelen’ terug te slaan. Leden van de senaatscommissies voor Justitie en Inlichtingen hebben daar echter ernstige twijfels over.

Desondanks liet Bush eerder deze week weten dat de afluisterpraktijken wat hem betreft gewoon door kunnen gaan. Hij noemde de openbaarmaking door The New York Times, die op verzoek van het Witte Huis met een jaar was uitgesteld, een ‘schandelijke daad’. Hij kondigde een diepgravend onderzoek aan naar het lekken van het ‘zeer belangrijke programma in oorlogstijd’.

Uit protest tegen de afluisterpraktijken heeft een rechter van een federale rechtbank die moet toezien op buitenlandse spionageactiviteiten (FISA), ontslag genomen. Volgens The Washington Post gaf de rechter geen reden voor zijn aftreden. Maar volgens de krant heeft hij eerder meermalen gezegd bang te zijn dat illegaal verkregen informatie van de NSA is gebruikt om van de FISA een aanhoudingsbevel los te krijgen.

Meer over