Senatoren verheugen zich op zeldzaam écht debat

Uw politieke nieuwsbrief

D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Beeld anp
D66-Kamerlid Pia Dijkstra.Beeld anp

Goedemiddag. Politiek Den Haag maakt zich op voor een écht debat in de Eerste Kamer. Morgen spreken senatoren over een 'vrije kwestie': orgaandonatie.

Verder in deze Dagkoersen: de furie van de Tweede Kamer over Shell en de rode loper die minister Bruins uitlegt voor de werknemers van EU-geneesmiddelenbureau EMA in, nu nog, Londen.

De politieke nieuwsbrief van de Volkskrant dagelijks in uw mailbox? Regel het hier.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DEBAT VAN DE WEEK
Orgaandonatie in senaat

Morgen wordt een atypische dag in politiek Den Haag, want er is weer eens een écht debat. Dat is althans de stemming rond de Eerste Kamer. Morgen gaan we het echt ergens over hebben, zo verheugen senatoren zich, want we debatteren over de 'donorwet'. Dat wetsvoorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra regelt dat iedere volwassen Nederlander automatisch donor wordt, tenzij hij of zij actief iets anders laat registreren. Circa 150 mensen per jaar sterven omdat er geen levensreddend orgaan beschikbaar is.

De stemmingsuitslag over deze 'vrije kwestie' is volgende week volkomen onvoorspelbaar. Wat individuele Eerste Kamerleden vinden, bepaalt hun stem, niet hoe hun partij over Dijkstra's voorstel oordeelt. In de 75 hoofden van de senatoren spelen persoonlijke ervaringen, geloof, argumenten, leven en dood een rol bij hun keuze 'voor' of 'tegen'. Misschien wordt het spannend en geeft een gestrande trein of een omgevallen vrachtwagen de doorslag. Maar net zo goed is van een nek-aan-nek-race geen sprake.

Hoe de stemming ook uitpakt, Dijkstra heeft bereikt dat het debat over donorregistratie is opgeleefd. Ook Tweede-Kamerleden beschouwden hun gedachtewisseling over Dijkstra's voorstel in september 2016 als een écht debat. Dat wil zeggen: parlementariërs onderbouwden hun 'voor' of 'tegen' met argumenten én gingen in op argumenten van andersdenkenden. Dat ze uiteindelijk naar eigen eer en geweten stemden, is eigenlijk zoals het hoort. Formeel bestaan politieke partijen niet en stemt elk lid van Eerste en Tweede Kamer zonder last - individueel en onafhankelijk.

Doordat tegenstemmer Partij voor de Dieren incompleet was, stemde de Tweede Kamer met 75 tegen 74 stemmen vóór Dijkstra. Als vier senatoren van de partijen die tegen zijn desondanks vóór stemmen en alle senatoren van partijen die vóór zijn dat ook doen, is het D66-voorstel een wet.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra en fractievoorzitter Alexander Pechtold beseffen dat de Tweede Kamer voor Dijkstra's orgaandonatievoorstel heeft gestemd. Beeld ANP
D66-Kamerlid Pia Dijkstra en fractievoorzitter Alexander Pechtold beseffen dat de Tweede Kamer voor Dijkstra's orgaandonatievoorstel heeft gestemd.Beeld ANP

FURIE VAN DE DAG
Shell maakt CDA witheet

Op initiatief van GroenLinks-leider Jesse Klaver moet olie- en gasconcern Shell in de Tweede Kamer uitleg komen geven. GroenLinks wil weten of de schade die de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) - een dochter van Shell - heeft veroorzaakt door de gaswinning in Groningen nog wel wordt vergoed. Mogelijk donderdag al willen furieuze Tweede-Kamerleden - oppositie en coalitie - uitleg over een zinnetje in het jaarverslag van Shell, waarvan Trouw de betekenis achterhaalde. Volgens verschillende experts ontloopt het Nederlands-Britse olie- en gasconcern met dat zinnetje de aansprakelijkheid van de aardbevingsschade in Groningen.

De vertegenwoordigers van Shell zullen met een 'Bezoeker'-sticker op de borst tegenover Kamerleden komen te zitten die, mild uitgedrukt, hun mening over het bedrijf al hebben gevormd. Shell is 'ongegeneerd' en een 'toonbeeld van maatschappelijk onverantwoord ondernemen', twittert de Groningse PvdA'er Henk Nijboer. Een 'fossiele roversbende' vindt Liesbeth van Tongeren van GroenLinks. Haar partijleider: 'Eerst grove winsten maken en vervolgens de schade van de Groningers doorschuiven naar de belastingbetaler. Economisme pur sang.' Agnes Mulder, van coalitiepartij CDA werd 'witheet van woede' toen ze Trouw las. 'Niet te geloven. Onderste steen boven.'

Niet helemaal eerlijk, die woedende parlementaire reacties, vindt Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing. Want de andere eigenaar van de NAM, ExxonMobil, heeft aansprakelijkheid van stonde af aan ontdoken. De zin in het jaarverslag is 'een juridische slag om de arm, een administratief dingetje' schrijft Sitalsing.

null Beeld ANP
Beeld ANP

WAAR WE ZIJN
Op tour met het EMA

Volkskrantverslaggever Bart Dirks ging vandaag mee op tournee met het ministerie van Volksgezondheid. Minister voor Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins (VVD), wil laten zien dat Nederland klaar is om de 900 expats op te vangen die meekomen met de verhuizing van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA van Londen naar de Amsterdamse Zuidas. Het agentschap moet verhuizen wegens de Brexit. De Nederlandse hoofdstad won de strijd om het EMA van Milaan na het opgooien van een muntje - beide kandidaten hadden namelijk evenveel stemmen. Lees hier hoe Nederland campagne voerde (+).

De twee grootste Italiaanse politieke partijen in het Europees parlement leggen zich niet bij die lotingsuitslag neer. Ze willen dat die wordt teruggedraaid en zaaien daarom twijfel over het Nederlandse vermogen om (binnen budget) klaar te zijn voor de komst van EMA in maart 2019.

Het Italiaanse dreigement speelde volgens Dirks geen enkele rol vandaag. Eerst was er een persconferentie in Den Haag, daarna ging het in bussen naar de Zuidas, naar de plek waar het nieuwe EMA-onderkomen moet worden gebouwd. Dat is in maart 2019 inderdaad niet klaar, zoals ook in het Nederlandse bidbook stond. Wel kan het agentschap op tijd in een half zo groot kantoor bij station Amsterdam Sloterdijk intrekken.

De boodschap die Dirks vooral meekreeg was: het komt goed. Het komt goed met het vinden van woonruimte voor de EMA-mensen, het komt goed met de internationale scholen voor hun kinderen en het komt goed met het vinden van werk voor hun partners. Bruins trekt er 2,5 miljoen euro voor uit.

Minister Bruins (Medische Zorg), EMA-directeur Guido Rasi en locoburgemeester van Amsterdam Udo Kock presenteren nieuwe vestigingslocatie van het EMA aan de Zuidas in Amsterdam. Beeld ANP
Minister Bruins (Medische Zorg), EMA-directeur Guido Rasi en locoburgemeester van Amsterdam Udo Kock presenteren nieuwe vestigingslocatie van het EMA aan de Zuidas in Amsterdam.Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over