Senator Rand Paul stapt uit Republikeinse race

De Republikeinse presidentskandidaat Rand Paul stapt uit de race. De senator eindigde dinsdag als vijfde in Iowa. Hij kreeg 4,5 procent van de stemmen. Hoewel Paul beter scoorde dan oud-gouverneur Jeb Bush en gouverneur Chris Christie, is zijn besluit niet verrassend. In New Hampshire, dat volgende week stemt, bungelt hij in de opiniepeilingen onderaan.

Redactie
Rand Paul maandag met zijn vrouw Kelley in Iowa. Beeld AP
Rand Paul maandag met zijn vrouw Kelley in Iowa.Beeld AP

'Het is een ongelooflijke eer om campagne voor het Witte Huis te voeren', zegt Paul in een verklaring. 'Vandaag beëindig ik waarmee ik begon, klaar om verder te strijden voor de zaak van de vrijheid.'

Paul, senator van Kentucky, maakte in april vorig jaar zijn kandidatuur bekend voor het presidentschap. De conservatieve senator zei toen 'een ander soort Republikeinse leider' te willen zijn. Zijn politieke credo luidde: weinig staatsbemoeienis, lage belastingen en geen militaire interventies. Hij was een verklaard tegenstander van de omstreden praktijken van de geheime dienst NSA.

Met het vertrek van Paul zijn er nog negen Republikeinse kandidaten over. Direct na de uitslag van de Iowa-caucus besloot oud-gouverneur Mike Huckabee, die in 2008 ook al meedeed en toen zelfs de voorverkiezing in Iowa wist te winnen, zijn kandidatuur te beëindigen. Verwacht wordt dat na New Hampshire, dat op dinsdag als tweede staat stemt, nog meer kandidaten die slecht scoren, uit de race zullen stappen.

Tea Party

De conservatieve Paul is onder andere tegen abortus. In een interview in 2013 zei hij dat hij abortus alleen zou toestaan in specifieke gevallen waarbij de gezondheid van de vrouw op het spel staat. Ook is hij tegen homohuwelijken. Die noemde hij ooit 'beledigend'.

De senator, zoon van Congreslid Ron Paul die in 2012 ook meedeed aan de presidentsrace, studeerde geneeskunde aan de Duke University. Daar studeerde hij af als oogarts, waarna hij zijn eigen ziekenhuis oprichtte. Sinds 2011 was Paul lid van de conservatieve Tea Party-beweging. Hij liet zich sterk beïnvloeden door zijn vader en diens hang naar de school van libertarisme.

Rand beloofde de Republikeinse partij grondig te veranderen. Die moest volgens hem groter, breder en meer inclusief worden om het Witte Huis opnieuw te veroveren. Met zijn kandidatuur hoopte Rand een jonger en gevarieerder stempubliek aan te trekken.

Maar in de Republikeinse debatten wist hij nauwelijks indruk te maken. Hij kreeg het toen diverse keren aan de stok met Donald Trump en gouverneur Chris Christie van New Jersey.

Santorum

Een andere Republikein, Rick Santorum overweegt ook de race om het presidentschap te staken. Dit meldde CNN woensdag. De 57-jarige conservatieve en rooms-katholieke Santorum zou een andere kandidaat gaan steunen in de race en dit woensdag bekendmaken volgens CNN.

In de verkiezingsstrijd van 2012 kreeg Santorum onverwacht veel steun uit de Republikeinse gelederen, maar dit jaar wil het niet vlotten. Bij de eerste Republikeinse voorverkiezing afgelopen maandag in Iowa eindigde Santorum bijna onderaan. Hij kreeg er met minder dan 1800 stemmen slechts 1 procent van de Republikeinse kiezers achter zich. In 2012 won hij deze voorverkiezing nog.

De Republikeinse Partij kiest op het partijcongres van 18 tot 21 juli in Cleveland wie er presidentskandidaat en kandidaat vicepresident worden. De presidentsverkiezingen zijn 8 november.

Meer over