Senator die 'Lewinsky-affaire' verwerpelijk vond stapt op na seksaffaire

Politieke waarnemers tipten John Ensign ooit als potentiële presidentskandidaat voor het Witte Huis. Vooral nadat Ensign in 1998 als eerste Republikeinse afgevaardigde de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton op felle toon opriep af te treden, vanwege diens omstreden verhouding met medewerkster Monica Lewinsky. 'De eervolle ding om te doen is op te stappen en het land dit te besparen.'

John Ensign in 2009.Beeld epa

Maar donderdag maakte de 52-jarige Ensign bekend dat hij op 3 mei vertrekt als Senator voor de staat Nevada. 'Ik wil mijn familie, mijn medewerkers en de Senaat niet langer laten onderwerpen aan onderzoeken, verhoren, ellenlange procedures en vooral niet aan openbare zittingen', aldus Ensign op zijn website.

Geen wet overtreden
Daarnaast beklemtoonde de Senator van de Silver State dat hij 'geen enkele wet' van de Senaat heeft overtreden. Een verklaring waarop voorzitter Barbara Boxer van de Ethische Commissie van de Senaat, dat de afgelopen 22 maanden onderzoek naar Ensign deed, reageerde met de veelzeggende opmerking 'Senator Ensign heeft de juiste beslissing genomen.'

Het waren ook niet de minste zaken die de Senaatscommissie over Ensign onderzocht: een seksaffaire, een opmerkelijke gift en mogelijk onrechtmatige lobby-activiteiten. Allemaal aan het licht gekomen nadat in 2009 uitlekte dat Ensign drie jaar eerder een buitenechtelijke affaire met Cynthia Hampton was begonnen.

Belang aan gezinswaarden
Hampton werkte niet alleen mee aan Ensigns senaatscampagne. Ze was ook de echtgenote van Douglas Hampton, zakenpartner en goede vriend van Ensign. En wat het schandaal nog pikanter maakte: dat Ensign lid is van de christelijke groepering The Fellowship, die veel belang hecht aan gezinswaarden.

De rijke ouders van Ensign bleken in 2008 ook nog eens 96.000 dollar aan de Hamptons te hebben geschonken 'uit bezorgdheid voor hun welzijn'. En Ensign heeft mogelijk tegen de regels in Douglas Hampton een lobbybaan bezorgd, waarbij zijn contacten in de Senaat van pas kwamen.

Meer over