Senaat kiest Holbrooke voor topfunctie VN

Na lang rekken heeft de Amerikaanse Senaat eindelijk de benoeming van Richard Holbrooke tot Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties goedgekeurd....

Van onze correspondent Bert Lanting

De Senaat stemde met 81 tegen 14 stemmen voor Holbrookes benoeming. De diplomaat en voormalige Wall Street bankier zei de Senaat 'diep dankbaar' te zijn voor het besluit. Maar het is geen geheim dat Holbrooke, die bekend staat als iemand met een ego van formaat, zich flink heeft geërgerd aan de dwarsliggers in de Senaat.

Vrijwel iedereen was het erover eens dat de diplomaat geknipt is voor de post. Richard Holbrooke heeft in het verleden al verscheidene lastige diplomatieke missies uitgevoerd voor de regering-Clinton. Hij was de drijvende kracht achter de onderhandelingen tussen de Serviërs, de Kroaten en de Moslims in Dayton, die een einde maakten aan de oorlog in Bosnië.

Zijn benoeming leek een makkie te worden, maar de procedure liep meteen al spaak doordat hij van onethisch gedrag werd beschuldigd. In zijn functie als topman van de investeringsbank Credit Suisse First Boston zou Holbrooke gebruik hebben gemaakt van zijn oude contacten op Buitenlandse Zaken.

Het onderzoek leverde niets op, maar uiteindelijk stemde Holbrooke erin een boete van vijfduizend dollar te betalen om ervan af te zijn. Holbrookes voorwaarde was dat zwart op wit zou worden vastgelegd dat hij niets had misdaan.

Daarna doken er een hele reeks andere problemen op, die niets met hemzelf te maken hadden. Republikeinse senatoren hielden zijn benoeming op om president Clinton onder druk te zetten een partijgenoot, Bradley Smith, tot voorzitter van de federale kiescommissie te benoemen.

De Democratische senator Joseph Biden leverde gisteren kritiek op het handjevol Republikeinen dat Holbrookes benoeming zo lang had tegengehouden.

Dat de Republikeinen de benoeming zo lang ophielden, weerspiegelt ook hun gebrek aan enthousiasme voor de Verenigde Naties. Vooral de oerconservatieve voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, Jesse Helms, moet weinig van de organisatie hebben. Uiteindelijk hebben de VS ruim een jaar zonder ambassadeur bij de Verenigde Naties gezeten.

Meer over