Semiprofs van Capelle halen eerste periodetitel binnen

Capelle is de eerste periodekampioen van het Nederlandse volleybal. Door overwinningen van 3-1 op VC Zwolle en Bovo werden de Capelse semiprofs na de negen wedstrijden van de eerste periode onbereikbaar voor de concurrentie....

Van onze volleybalmedewerker

CAPELLE AAN DEN IJSSEL

Voor Capelle was het duel met Zwolle de sleutelwedstrijd. Zwolle bood verwoed tegenstand en lijkt onder leiding van ex-bondscoach Pang vooral mentaal stukken weerbaarder te zijn geworden dan vorig seizoen. Daarnaast presenteert het duo Hansma/Van de Brink wekelijks de mooiste aanvalscombinatie van de eredivisie. Ook tegen Capelle was deze Zwolse tandem een geducht wapen.

In de eerste set leidt dit tot een verrassende voorsprong van 10-11 voor Zwolle. Een onnodige wissel met tweede spelverdeler Hageman pakte hierna faliekant uit waardoor er in een mum van tijd 13-11 op het scorebond stond. Koel en berekenend spelend trok Capelle de set na 35 minuten aantrekkelijk spel naar zich toe: 15-13.

Na verlies van 15-7 in de tweede set leek Zwolle te worden weggevaagd. Juist toen toonden de mannen van Pang hun veerkracht. De derde spelfase werd door talloze spectaculaire rally's een meeslepend kijkspel, waarin Zwolle via 16-17 wist te overleven. In de vierde set trokken het inzicht en de slagkracht van spelers als Boudrie en Görtzen Capelle na negen kwartier speeltijd via 15-10 over de streep.

Voor Capelle-trainer Pieter Jan Leeuwerink was de periodetitel geen aanleiding om te gaan feestvieren: 'Leuk dat we het eerste periodekampioenschap uit de Nederlandse volleybalgeschiedenis hebben binnengehaald. Maar meer ook niet! Volgende week staat gewoon wedstrijd nummer tien tegen Dynamo op ons programma.'

Standen eredivisie vrouwen: AMVJ 6-12, Olympus 6-10, VVC 6-10, Pollux 6-8, Animo 6-6, Martinus 6-6, Volco 6-4, Lykurgus 6-2, Sudosa 6-2, Brevok 6-0.

Eredivsie mannen: Capelle 9-16 (kampioen eerste periode), Brevok 9-14, Dynamo 8-12, Zwolle 7-10, ZVH 7-10, AMVJ 8-8, VVC 9-6, Bovo 8-4, Radius 9-2, Sudosa 8-0.

Meer over