Semenya niet langer ongenaakbaar

MARK VAN DRIEL

DAEGU - Van de media moet Caster Semenya weinig hebben sinds de publiciteitsgolf over haar sekse, twee jaar geleden. Als onbekende 18-jarige Zuid-Afrikaanse veroverde ze toen in Berlijn de wereldtitel op de 800 meter in een onwaarschijnlijk snelle tijd. Een mannentijd.

Elf maanden mocht ze geen wedstrijden lopen. Gedurende die tijd werd uitgezocht of ze vrouwelijk genoeg was om bij de vrouwen te mogen meedoen. De resultaten van dat onderzoek zijn nooit bekendgemaakt, maar de conclusie is geen geheim. Semenya loopt weer en probeert in Daegu haar wereldtitel te prolongeren.

Meedoen aan het WK betekent aandacht van de media, maar Semenya wilde er gisteren niet van weten. Nadat ze haar concurrenten in de series met gemak van zich had afgeschud, deed ze hetzelfde met de journalisten in de mixed zone onder het stadion. Ze passeerde met wapperende vlechten van kunsthaar tientallen verslaggevers.

Pas op het laatst hield ze stil bij een Zuid-Afrikaanse verslaggever die haar aansprak in haar eigen taal, het Sepedi. Ze sprak hem met haar diepe stem vriendelijk toe en verdween, zodra de horde journalisten achter hem opdook. De verslaggever vertaalde vriendelijk haar woorden: ze voelt zich sterk, ze voelt geen druk, ze wil zich concentreren op de wedstrijd.

Hij voegde eraan toe dat ze de media links laat liggen, vanwege de beledigende publicaties over haar sekse.

In de enkele persminuut maakte Semenya een vrolijker indruk dan in de BBC-documentaire die onlangs is uitgezonden. Daarin bekende ze dat ze bijna met atletiek was gestopt vanwege de publieke vernederingen. Ze voelde zich depressief en gaf 'geen fuck' meer om atletiek. Ze vond dat haar vrouwelijkheid nooit ter discussie had mogen staan vanwege haar diepe stem en mannelijke uitstraling. Ze is als meisje opgevoed.

'Je bent geboren zoals je bent geboren. Niets kan dat veranderen. Ik heb een diepe stem. Dat weet ik. Ik zie er misschien stoer uit, maar wat kan ik er aan doen? Kun je dat veranderen? Nee.'

Ondanks de weerzin tegen haar behandeling is Semenya teruggekeerd in de atletiek. Of ze net zo sterk is als twee jaar geleden, is de vraag. Ze oogt niet langer ongenaakbaar. In 2009 bleef ze twaalf wedstrijden ongeslagen en liep ze bij de WK steeds ver voor haar concurrenten uit. Ze verbeterde in een seizoen haar persoonlijke record van 2.04,23 naar 1.55,45.

In de aanloop naar de WK heeft ze eenmaal een Diamond Leaguewedstrijd gewonnen, maar ze eindigde ook eenmaal in de achterhoede. Op de seizoensranglijst staat ze 14de met een tijd van 1.58,61. Ze zegde vanwege een blessure af voor de studentenkampioenschappen in China. En er waren Zuid-Afrikaanse geruchten over een ruzie met haar trainer Michael Seme, overgewicht en een gebrek aan discipline.

Desondanks staat Semenya vandaag in de halve finale. De Zuid-Afrikaanse verslaggever denkt dat als ze zich plaatst voor de finale van zondag ze de media wel te woord zal staan. En als ze wereldkampioen wordt zeker, want dat werd haar twee jaar geleden in Berlijn niet toegestaan. Ze werd toen door de internationale atletiekfederatie bij de pers weggehouden in een poging haar in bescherming te nemen.

undefined

Meer over