'Selfies toeristen worden aangespoelde dolfijn fataal'

'De stommiteit van de mens wordt niet met de dood bedreigd, de La-Plata-dolfijnen wel'. Het is een van de vele verontwaardigde reacties die volgen op de dood van een babydolfijn op het strand van Santa Teresita, Argentinië. De dolfijn zou om het leven zijn gekomen nadat een groep toeristen massaal met het aangespoelde dier op de foto wilde.

Redactie
null Beeld Facebook
Beeld Facebook

Een toerist ontdekte vorige week de aangespoelde La-Plata-dolfijn in de branding van het strand van Santa Teresita, een populaire badplaats bij Buenos Aires. In plaats van het jonge dier terug het water in te gooien, besloot hij de dolfijn aan de andere badgasten te laten zien. Vervolgens wilden alle strandgangers om hem heen het jonge dier knuffelen, aaien of er een selfie mee maken.

Op foto's die Hernan Coria op Facebook plaatste is te zien hoe badgasten zich massaal om de dolfijn verzamelden. In de brandende zon en uit het water kunnen La-Plata-dolfijnen, die tussen de 1.30 meter en 1.70 meter lang worden, snel oververhit raken. Bij La-Plata-dolfijnen gebeurt dit door hun dikke huid nog sneller dan bij andere types van dit zoogdier.

Voor de badgasten was dat echter geen reden om de babydolfijn niet van hand tot hand te laten overgaan. Vervolgens werd de dode dolfijn op het strand achtergelaten en werd niet meer naar het dier omgekeken.

null Beeld Facebook
Beeld Facebook

'Elke La-Plata-dolfijn telt'

De dierenbescherming van Argentinië heeft geschokt gereageerd. In een officiële verklaring laat de natuurorganisatie weten dat dat er voorzichtig moet worden omgesprongen met de met uitsterven bedreigde La-Plata-dolfijnen.

'Het is van het grootste belang dat we samenwerken om deze dieren te redden. Het leven van elke La-Plata-dolfijn telt', aldus de verklaring. Er leven voor de kust van Argentinië, Brazilië en Uruguay nu nog zo'n 30.000 La-Plata-dolfijnen. Ze raken vaak verstrikt in visnetten, omdat ze dicht langs de kustlijn zwemmen.

Ook op social media klonk de afkeuring luid. Sommigen vergeleken de foto's van het dode zoogdier met de foto van het omgekomen Syrische vluchtelingenjongetje Aylan Kurdi. 'Hou maar op met deze morbide foto's. We weten nu wel dat de mens het ergste soort is.'

Het is niet zeker dat de dolfijn wel stierf door de massale belangstelling van de badgasten. In een vraaggesprek met de Argentijnse zender Telefe Noticias beweert Hernan Coria, die de foto's van het incident op het strand van Santa Teresita op Facebook zette, dat de dolfijn al dood was toen die aanspoelde.

'Alles bij elkaar duurde het nog geen vijf minuten, hij was al dood toen hij de kust bereikte. De mensen brachten hem nog terug naar zee, maar hij kwam er nooit meer uit', aldus Corria.

Volgens Coria heeft hij de foto's op Facebook gezet om de mensen aan het denken te zetten. 'Ik had niet verwacht dat er zoveel reacties zouden komen.' Daar zaten overigens ook diverse doodsbedreigingen aan Coria bij.

Meer over