Selectie op kwaliteit goed voor iedereen

Ziekenhuizen moeten vooral doen waar ze goed in zijn. Wie slecht presteert, wordt geweerd...

AMSTERDAM CZ gaat als eerste zorgverzekeraar selecteren op kwaliteit. Volgend jaar gaan de eerste zes ziekenhuizen in de ban voor de behandeling van borstkanker.

Wat gaat CZ precies doen?

CZ wil dat ziekenhuizen zich meer gaan toeleggen op de behandelingen waarin ze goed zijn. De zorgverzekeraar heeft daarom een methodiek ontwikkeld om kwaliteit te meten. Als eerste zijn ziekenhuizen die borstkanker behandelen tegen de meetlat gelegd. Daarbij bleek dat 6 ziekenhuizen ondermaats presteren, bijna 60 matig, 23 goed en 4 het best. De slecht presterende ziekenhuizen worden volgend jaar niet meer gecontracteerd.

Hoe meet je kwaliteit?

Dat is lastig. Bij de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 werden zorgverzekeraars verantwoordelijk gemaakt voor de inkoop van de beste zorg tegen de beste prijs. In praktijk kwam er weinig van terecht. Zorgverzekeraars sloten contracten af met alle ziekenhuizen omdat ze geen inzicht hadden in de kwaliteit van behandelingen. ‘Het was appels met peren vergelijken’, zegt Nicolette Huiskes, arts en medisch adviseur bij CZ. Daarom is besloten zelf een standaard te ontwikkelen.

Het eerste criterium betreft volume. Hoe vaker een behandeling wordt verricht, hoe meer expertise, hoe beter de kwaliteit en hoe minder kans op complicaties. Daarnaast moet sprake zijn van een multidisciplinair behandelteam, begeleiding door een mammaverpleegkundige en snelle logistiek. Ook de klanttevredenheid wordt gemeten, via de zogenoemde CQ-index.

Is dit een wenselijke ontwikkeling?

Ja. Patiëntenverenigingen, artsen en ziekenhuizen zijn het er over eens dat het goed is als geselecteerd wordt op kwaliteit. En tenminste niet op prijs. KWF Kankerbestrijding juicht het initiatief van CZ toe omdat alle informatie over kwaliteit welkom is. ‘Nu weet je als patiënt niet waar je de beste behandeling kunt krijgen. Dat is heel erg frustrerend als net de diagnose borstkanker is gesteld’, aldus een woordvoerster.

Daarnaast vindt vrijwel iedereen dat het goed is als er meer concentratie van gespecialiseerde zorg komt. ‘Basiszorg moet overal worden geleverd, maar gespecialiseerde zorg moet je concentreren om de beste kwaliteit te kunnen leveren’, zegt Arie Nieuwenhuyzen Kruseman, voorzitter van de artsenvereniging KNMG. ‘De zorg zal er niet minder toegankelijk op worden, wel minder goed bereikbaar. Maar patiënten vinden het niet erg om te reizen als ze weten dat ze daar de beste zorg krijgen.’

Gaan meer zorgverzekeraars het voorbeeld van CZ volgen?

Ja, Achmea kondigde maandag ook aan te gaan selecteren op kwaliteit bij de behandeling van slokdarmkanker. De verzekeraar wil in samenwerking met de medische beroepsgroepen kwaliteitscriteria ontwikkelen voor de behandelingen van diverse ziektebeelden. CZ werkt aan kwaliteitscriteria om behandelingen van andere ziektebeelden te meten. Dit kan wat CZ betreft ook in samenwerking met andere zorgverzekeraars. KWF Kankerbestrijding pleit voor meer samenwerking en overkoepelend beleid. Zo wordt voorkomen dat er allemaal verschillende selectiemethoden ontstaan, waardoor de patiënt door de bomen het bos niet meer ziet.

Waarom borstkanker en waarom nu?

CZ had al veel informatie over de behandeling van borstkanker omdat al jaren eerder was ingezet op verbetering van de processen in ziekenhuizen. ‘Nu kwam de Borstkankervereniging met een kwaliteitsmonitor en er waren nieuwe data beschikbaar over patiëntenervaringen. Dat was gewoon een mooie kans’, vertelt Huiskes van CZ. Daarnaast heeft de overheid ervoor gezorgd dat kwaliteitsindicatoren openbaar worden gemaakt via de website Zichtbare zorg. ‘Nu die kwaliteitsinformatie er eindelijk is, vonden wij dat we er ook wat mee moesten doen.’

Meer over