Selectie Bijzondere tips

Wat staat ons allemaal te wachten in 2012? Welke boeken, films, dans, televisieseries, muziek en festivals gaan er dit jaar toe doen? We hebben ze alvast voor u op een rijtje gezet.

v¿POPMUZIEK

Captain Beefheart & The Magic Band

Bat Chain Puller, 15 januari

Op de dag dat de vorig jaar overleden Don Van Vliet (Captain Beefheart) 71 zou zijn geworden, verschijnt eindelijk zijn nooit officieel uitgebrachte album Bat Chain Puller, dat hij in de jaren zeventig met Frank Zappa heeft opgenomen.

Er verschenen de afgelopen jaren diverse bootlegs en een aantal nummers kwam terecht op latere Beef­heart-platen als Shiny Beast '78. Prachtig materiaal, dat tot zijn beste werk kan worden gerekend. Maar de originele tapes zijn altijd in de kluizen van producer Frank Zappa blijven liggen, met wie Van Vliet in onmin raakte.

Op de website van de erven Zappa, Zappa.com is de cd al te bestellen. In de week van 15 januari zal hij worden verstuurd.

v¿CABARET

Poephoofd

Tournee vanaf 26 januari

De televisieloopbaan van Paul de Leeuw is niet meer een automatische aaneenschakeling van succesnummers. Daarom is het interessant om te zien of De Leeuws magie in het theater nog wel onaangetast is. Na jaren afwezigheid keert De Leeuw als solist terug naar het podium waar zijn cabaretcarrière begon. Aan zijn energie zal het zeker niet liggen, want die is nog steeds tomeloos. Poephoofd is een heel vervelende titel voor een programma waarin hij liedjes zingt van onder meer Toon Hermans en vertelt over ongebruikelijke onderwerpen als de adoptiemaffia en Shirley Bassey. En waarin hij uitlegt waarom hij geen Armani-onderbroeken draagt. Het publiek mag De Leeuw muzikaal begeleiden. Harp en accordeon meenemen dus.

v¿POPMUZIEK

D'Angelo

30 en 31 januari, Pardiso, Amsterdam

Zijn laatste plaat Voodoo verscheen in 2000. In dat jaar gaf hij een onvergetelijk optreden tijdens North Sea Jazz. Sindsdien hield de man die gold als Verlosser van de soul en misschien zelfs van de complete popmuziek, zich in de luwte.

Drugs? Writer's block? Het wachten duurt inmiddels twaalf jaar, maar volgens producer Questlove komt er een album van D'Angelo aan dat de wereld versteld zal doen staan. Hoe enigmatisch ook: zijn reputatie is alleen maar groter geworden. De twee concerten in Paradiso eind januari waren ondanks de hoge prijs (60¿euro) in een mum van tijd uitverkocht. Als het half zo goed wordt als in 2000, heeft iedereen nog een topavond.

v¿BOEKEN

Beste vriend (Robert Vuijsje)

Nijgh en Van Ditmar, februari

Robert Vuijsje werd wereldberoemd in Amsterdam en Paramaribo met Alleen maar nette mensen, een hilarische roman over een joodse jongen die voor Marokkaan doorgaat en zijn hart verliest aan creoolse vrouwen uit de Bijlmer. We zijn niet alleen benieuwd naar de film die op 1¿maart uitkomt, maar ook naar Vuijsjes tweede boek: Beste vriend. De held van het verhaal heet Samuel Koningsberg, alias Sam Green, die vooral bezig is met de beslommeringen van het beroemd-zijn. Hoeveel volgers heb ik op Twitter, hoe versier ik de vrouw van een Bekende Nederlander, mis ik niet de juiste vernissage. Geen tijd voor zijn zoontje Sammie en zijn vrouw Venus. Waarom Koningsberg beroemd is, weet niemand meer. Beste vriend verschijnt ook als luisterboek bij Rubinstein, voorgelezen door Sieger Sloot van theatergroep Mugmetdegoudentand.

v¿BOEKEN

Ik, Zlatan (David Lagercrantz)

Ambo/Anthos, februari

Door de laatste kwalificatiewedstrijd van Nederland te winnen, wist Zweden zich op het nippertje te plaatsen voor het Europees kampioenschap voetbal. De schilderachtige superspits Zlatan Ibrahimovic zal er zeker bij zijn. Hij is het type voetballer dat nooit verveelt: onnavolgbare acties wisselt hij af met wangedrag en ruzie met scheidsrechters en medespelers. Zlatan groeide op voor galg en rad in een immigrantenwijk van Malmö en beleefde zijn internationale doorbraak bij Ajax. Daarna volgden Juventus, Inter, Barcelona en AC Milan. Voor Barcelona en de dictatoriale trainer Pep Guardiola heeft Zlatan geen goed woord over: 'Ik hoorde daar niet thuis, totaal niet.' Zijn levensverhaal is opgetekend door de Zweedse romanschrijver David Lagercrantz.

v¿FILM

The Descendants (Alexander Payne),

2 februari

Onhandige vader moet twee bozige dochters (10 en 17¿jaar) opvoeden, terwijl moeder in coma ligt, tegen de achtergrond van Hawaï. Dat klinkt verdacht veel als eenduidig familiedrama, gladgestreken met mooie plaatjes van palmbomen en stranden.

En dat is The Descendants nu juist niet. Het is een tragikomedie, geregisseerd door Alexander Payne, die zich met Sideways en About Schmidt al een meester toonde in het liefdevol vastleggen van menselijke tekortkomingen. Tel daarbij op de hoofdrol van George Clooney en het is geen wonder dat The Descendants geldt als een van de grootste kanshebbers bij de Oscars in februari.

v¿FESTIVAL

Bungalup

3 t/m 6 februari,

Center Parcs De Eemhof, Zeewolde.

Wat is Bungalup?

Een nieuw evenement in een bungalowpark dat een weekend is afgehuurd voor een 'drie dolle dagen feest'. Het is een idee van de creatieve feestorganisatie Meubelstukken, bekend van Valtifest.

Wat kunnen we verwachten?

Feest, speurtochten en droppings. Er is een bal masqué en een Tropical Pool Party met optredens van onder meer Trafassi (Kleine wasjes, grote wasjes).

Waarom kijken we er naar uit?

Waarom alleen in de zomer drie dagen festivallen? Een winterfestival heeft voordelen: niet met je schoenen in een modderig grasveld, maar in de verfrissende omgeving van een bungalowpark (inclusief golfslagbad!). Plus: comfort. Geen onrustige nachten onder een klamme slaapzak in je koepeltentje met stinkwc's en rijen voor de douche, maar chill in een huisje met een gewoon bed en sanitair en keuken bij de hand.

Is er animo voor?

Zeker. Nog voor er ook maar iets bekend was van het programma raakten alle bungalows van het Center Parcs-filiaal in de polder binnen een maand verhuurd. Er is nog wel een levendige ruilhandel gaande tussen huisjesboekers.

v¿BOEKEN

De buurman (J.J. Voskuil)

Van Oorschot, 24 februari

De in 2008 overleden J.J. Voskuil liet twee onuitgegeven manuscripten na. Het briljante Binnen de huid bleek een ontluisterend zelfportret. Op 24¿februari verschijnt bij Van Oorschot De buurman, waarin de ontwikkeling van de vriendschap tussen Maarten en Nicolien Koning met hun twee homoseksuele buren Petrus en Peer wordt beschreven. Maarten vindt beide mannen intellectueel volstrekt oninteressant, maar Nicolien raakt in vervoering: de underdogs verdienen onvoorwaardelijke solidariteit. Nicolien tegen Maarten: 'Je vergelijkt homosexualiteit toch niet met een ziekte, hoop ik! Dat is nu juist zo erg! Dat mensen zo praten! En jij bent daar ook niet vies van! Dat heb je van je moeder! Daar ben je mee opgevoed! Jij doet daar ook aan mee! En daarom staan die mensen zo alleen! Omdat iedereen zo praat als je moeder! Misschien dat er maar vijf procent is die ze niet discrimineert! Dat is die afschuwelijke heteromentaliteit! Daar heb jij ook een handje van!'

v¿TONEEL

De Prooi

10 maart, Koninklijke Schouwburg, Den Haag.

Journalist Jeroen Smit schreef met De prooi een spannend en soms onthutsend boek over de ondergang van ABN Amro, een gebeurtenis die de vaderlandse politiek en economie op haar grondvesten deed schudden. En geheel volgens de mode in het vaderlandse theater is daarvan nu een toneelbewerking gemaakt. Maar wel eentje om naar uit te kijken, mede omdat Johan Doesburg deze productie van het Nationale Toneel regisseert. Met negen mannen en één vrouw (Betty Schuurman), waarbij Mark Rietman als Rijkman Groenink op de top van deze apenrots zal staan. Voor Doesburg is De prooi een hedendaags koningsdrama; een verhaal over hoe arrogantie, narcisme, besluiteloosheid en roekeloze ambitie een Nederlands instituut vernietigen.

v¿televisie

De tweede serie A'dam E.V.A.

'De subsidie is binnen', meldde regisseur Norbert ter Hall half december triomfantelijk op zijn facebookpagina. Daarbij postte hij een foto van acteurs Eva van de Wijdeven en Teun Luijkx. Dat betekent, jawel: een tweede seizoen A'dam E.V.A, over de Amsterdamse Eva en de stugge, Zeeuwse A'dam en vele anderen.

A'dam E.V.A., gemaakt door VARA, VRPO en NTR, was een allegorie van het Amsterdam zoals de inwoners hun stad graag zien: homo­vriendelijk, multiculti, Koninginnedag, chaotisch. Een beetje cliché, maar prachtig gemaakt en goed voor ruim een miljoen kijkers per aflevering. Het moest er ook wel komen, dat tweede seizoen. Aan het einde van de laatste aflevering kwam Adam terug uit een psychiatrische inrichting, was Eva zwanger en de relatie uit; hoeveel cliffhanger wil je hebben? Hoe loopt dat af?

Het maakt weinig uit: zolang er in het tweede seizoen net zoveel Amsterdamse lente zit , de vergezichten even heiig zijn en de cameravoering net zo geraffineerd chaotisch, is het ouderwets Hollands zwijmelen geblazen.

v¿BOEKEN

In goed en kwaad, verzameld werk van F. Harmsen van Beek,

De Bezige Bij, april

Een van grootste dichters van Nederland is raadselachtig genoeg ook een van de minst gelezen. Dat raadsel heeft de schrijver en tekenaar Fritzi ten Harmen van der Beek (1927-2009) grotendeels zelf gecreëerd: ze publiceerde weinig, schuwde vanaf de jaren tachtig alle publiciteit en maakte zichzelf nog onzichtbaarder door te verbieden dat haar boeken (waaronder het onnavolgbare Geachte Muizenpoot uit 1965) bij haar leven werden herdrukt. Bijzonder nieuws dus, dat De Bezige Bij nu in samenspraak met de erven heeft besloten haar sprankelende, geestig-grillige teksten alsnog in een definitieve editie bijeen te brengen. Het verzameld werk krijgt de titel In goed en kwaad en verschijnt in april onder haar schrijversnaam F. Harmsen van Beek, compleet met de minutieuze tekeningen waarmee de schrijfster haar teksten illustreerde.

v¿POPMUZIEK

Ulver

Roadburn festival, 12 april, 013, Tilburg

In eigen land is het Noorse Ulver de popzaal ontgroeid. De band, die begon als een van de grondleggers van de Scandinavische black-metalbeweging, speelt tegenwoordig op stand in de schouwburgen en in de Noorse Nationale Opera te Oslo, zoals te zien op de live-dvd Ulver At The Opera 2010 die in februari volgend jaar verschijnt.

Ulver, Noors voor wolven, maakt ingetogen en soms buitengewoon dreigende, symfonisch opgebouwde postrock vol donkere poëzie, omgevingsklank en industrieel bijgeluid. Het prachtige album Wars Of The Roses verscheen in april vorig jaar en doet uitkijken naar het concert van Ulver op het vierdaagse Tilburgse festival voor heavy muziek Roadburn. Of de band er in 013 net zo'n spectaculair muziektheater van maakt als in het thuisland, is de vraag. Dat het indrukwekkend wordt, is een weet.

v¿BOEKEN

The Lower River

Houghton Mifflin Harcourt, Penguin en, in vertaling, uitgeverij Atlas, mei

Twee van Paul Theroux' beste romans, My Secret History (Mijn geheime leven) en My Other Life (Mijn andere ik), waren intrigerende combinaties van fictie en autobiografie. Kennelijk is Theroux op zijn best als hij op een onbetrouwbare manier over zichzelf vertelt. In The Lower River (De benedenrivier) begeeft hij zich opnieuw op dit terrein. De roman is geïnspireerd op Theroux' hernieuwde kennismaking met Malawi, waar hij in de jaren zestig vier jaar werkte voor het Vredescorps. Hoofdpersoon Ellis Hock besluit terug te keren naar de plek waar hij ooit het gelukkigst was: het dorp aan de Lower River in Malawi. Maar het dorp is niet meer hetzelfde. De school die hij hielp bouwen is verdwenen, net als het ziekenhuis en de kerk. De inwoners kennen hem echter nog en verwelkomen hem. Te verwachten valt een roman die balanceert tussen kritisch venijn en Theroux' liefde voor Afrika.

v¿POPMUZIEK

Bruce SpringSteen

28 mei, Pinkpop, Landgraaf

Altijd goed nieuws als Bruce Springsteen naar Europa komt. Hoewel niet iedereen even blij zal zijn dat hij Pinkpop afsluit en niet 'gewoon' een stadion aandoet, zijn de herinneringen aan Pinkpop 2009 nog overweldigend genoeg om het festival alleen al voor The Boss te bezoeken.

Beter nieuws is misschien nog wel dat er een nieuw album van Springsteen uitkomt. Zonder de in 2011 overleden saxofonist Clarence Clemons, maar hopelijk met beter beklijvende songs dan op zijn laatste plaat Working On A Dream (2009). Een nieuwe Bruce Springsteen blijft altijd iets om naar uit te kijken.

v¿POPMUZIEK

Black Sabbath

12 juni, Ahoy, Rotterdam

Vorig jaar was al een mooi Black Sabbath-jaar. Zanger en drankorgel Ozzy Osbourne kreeg eindelijk de verslavingsaap van zijn rug en zijn zoon Jack produceerde de opbeurende documentaire God Bless Ozzy Osbourne, over zijn nieuwe, nuchtere maar nog steeds knettergekke pa. Gitarist Tony Iommi schreef de autobiografie Iron man: My Journey Through Heaven And Hell With Black Sabbath, met de Nederlandse journalist Tjerk Lammers als ghostwriter.

Klap op de vuurpijl: in november maakte Ozzy bekend vrede te hebben gesloten met zijn oude bandmaten Bill Ward, Geezer Butler en Tony Iommi, en in 2012 in reünievorm te gaan toeren. Op 12 juni staat Black Sabbath in alle oude en duistere glorie in het Rotterdamse Ahoy.

Het is nog niet alles. In het najaar verschijnt een nieuwe plaat van het oude Sabbath, geproduceerd door Rick Rubin. Ook daar hebben we zin in.

v¿KLASSIEKE MUZIEK

Parsifal (in regie van Pierre Audi)

12 juni, Holland Festival,

Muziektheater Amsterdam

Pierre Audi regisseert. Het Koninklijk Concertgebouworkest zit in de bak. De audiovisuele betovering komt voor rekening van dirigent Iván Fischer en beeldend kunstenaar Anish Kapoor. En niet te vergeten: tekst en muziek worden geleverd door Richard Wagner.

Dan is voorspellen niet moeilijk. Ver voordat de eerste drogerende tonen van Parsifal op 12 juni het Amsterdamse Muziektheater in kringelen, wasemt deze opera uit al zijn poriën dat hij hoog gaat eindigen op de Eeuwigdurende Lijst van Memorabele Holland Festival Producties. Het mysterie van speer, graal en verlossing vindt trouwens plaats op de drempel van het Wagnerjaar 2013, wanneer de magiër van Bayreuth zijn 200ste verjaardag viert. Maar dieper verborgen ligt een ander rond getal, dat je in kringen van operadirecteuren zelden aantreft. Met Parsifal leeft Pierre Audi stilletjes toe naar zijn 25ste seizoen als artistiek directeur van De Nederlandse Opera.

v¿EK¿VOETBAL

Nederland - Duitsland,

Oekraïne.

Helemaal zeker weet je het nooit, maar de kans is vrij groot dat de voetbalwedstrijd Nederland - Duitsland het hoogtepunt van het jaar wordt - ook in het puur hypothetische geval van een nederlaag. Dat zou niet leuk zijn, verliezen van de Duitsers tijdens een Europees kampioenschap, maar de voorpret compenseert bij voorbaat al het mogelijke onheil.

De wedstrijd wordt op 13 juni in de Oekraïne gespeeld, in een gekke plaats, Charkov, waar we nu nog niks van afweten, maar die op de dag van de wedstrijd net zo weinig geheimen bevat als Groningen of Middelburg. Dat komt doordat Nederland - Duitsland altijd een maand eerder begint dan er wordt afgetrapt.

Kranten, radio en televisie gaan weken van tevoren massaal uit hun dak. Geen detail blijft onbelicht, geen oude koe blijft achter in de sloot, het hele land is oranje, niemand zeurt over de eurocrisis of de hypotheekaftrek en iedereen is vrolijk. Dat danken we allemaal niet in de laatste plaats aan de Duitsers, die Mannschaft, onze meest geliefde vijand.

v¿TONEEL

Kat op een heet zinken dak

17 juni, Toneelschuur, Haarlem

Eerste regie van Jacob Derwig bij Toneelgroep Amsterdam/Toneelschuurproducties. Samen met partner Kim van Kooten vertaalde Derwig dit indringende familiedrama van Tennessee Williams, het lievelingsstuk van de auteur. Dood, verval, verdrongen seksualiteit - Williams' lievelingsthema's zijn alom aanwezig in het stuk uit 1955. Het verhaal speelt op de avond waarop een dominante vader (Big Daddy) zijn 70ste verjaardag viert en zich realiseert dat hij zijn terminale ziekte niet langer kan verhullen voor zijn zoon Brick, ooit een gevierd footballspeler, inmiddels een verbitterd alcoholist. Terwijl de andere gezinsleden hun erfenis proberen zeker te stellen, komt het tussen Big Daddy en Brick tot een genadeloze confrontatie. Fijn verhaal, fijne cast (met Wendell Jaspers als gastactrice), maar wat natuurlijk het nieuwsgierigst stemt, is de debuterende Derwig.

v¿POPZAAL

Ziggo Dome

26 en 27 juni

Eerste concert in de nieuwe Ziggo Dome in Amsterdam: Pearl Jam

v¿FILM

The Dark Knight Rises

(Christopher Nolan), 25 juli

De eerste woorden van de nieuwe Batman-boef Bane zijn nu al legendarisch. In de eerste zes minuten van The Dark Knight Rises, die als opwarmertje werden vertoond in Engelse en Amerikaanse bioscopen, wordt de gemaskerde slechterik voor het eerst getoond.

'Mmrbl ffrmrff hmrbblfmm', zegt hij.

Of zoiets. Onverstaanbaar is acteur Tom Hardy, volgens de mensen die het gezien hebben. Toch maakt dit de voorpret geen greintje minder. Integendeel - de mompelende Bane figureert nu al in grappige onlineknutselfilmpjes. Bovendien is en blijft The Dark Knight Rises het langverwachte derde, laatste en waarschijnlijk meest duistere deel van de nu al klassieke Batman-serie van Nolan, die de stripverfilmingen volwassener en actueler dan ooit wist te maken. De vertoonde proloog belooft óók spectaculaire actie waar zelfs de meest blasé recensenten van onder de indruk waren. En dat in overdonderend groot en scherp IMAX, met zo min mogelijk computereffecten.

En trouwens, wij hebben toch ondertiteling.

v¿BOEKEN

State of England (werktitel, Martin Amis)

Knopf, augustus

De nieuwe roman van Martin Amis, die met The Pregnant Widow (2010) liet zien nog altijd in topvorm te verkeren, wordt in augustus 2012 bij uitgeverij Knopf verwacht. De opschudding over het manuscript met de werktitel State of England houdt intussen al maandenlang aan. Amis liet zich ontvallen gefascineerd te zijn door het fotomodel Katie Jordan, tegenwoordig door het leven gaand als de bestsellerschrijfster Katie Price. Amis over Price: 'She had no waist, no arse, an interesting face, but all we are reallly worshipping is two bags of silicone.' Ze zou te herkennen zijn in de romanfiguur Threnody. Woedende reacties volgden, waarin Amis van vrouwenhaat werd beschuldigd, maar vooral van jaloezie. Katie Price verkoopt namelijk miljoenen boeken aan mensen die normaal geen boeken kopen.

Threnody is, als topless model en dichteres, overigens maar een bijfiguur in State of England. De hoofdfiguur, Lionel Asbo, is ontleend aan Mikey Carroll, een aan crack verslaafde winnaar van 90 miljoen pond in een loterij. Deze gewelddadige crimineel staat symbool voor de neergang van Engeland, waar beroemdheid de nieuwe godsdienst is. Amis: 'Het gaat over de woede, het onbehagen en de bitterheid die, onbewust, door deze neergang wordt veroorzaakt. Men kan de indruk hebben dat het leven in Londen plezierig is, maar aan de binnenkant is alles verrot.'

v¿TIJDSCHRIFT

De Nederlandse Vogue

Mode- en Lifstylebladen zijn er genoeg. Te veel zelfs, misschien. Maar voor de Queen-bee der glossy's is altijd plaats in het schap. 2012 wordt het jaar van de Nederlandstalige Vogue. Daarmee is Nederland het negentiende land ter wereld dat een variant op het van oorsprong Amerikaanse tijdschrift op de markt brengt. Hoofdredacteur van Vogue Nederland wordt Karin Swerink, nu nog de baas bij de Nederlandse Glamour.

'Vogue is het vieren van de fashion, liefde voor haute couture', zei Swerink aan tafel bij De Wereld Draait Door. En ook: 'Eerder was de tijd nog niet rijp in Nederland.' Nu vindt licentiehouder Condé Nast Montrose de Nederlanders wel modieus en modebewust genoeg. Swerink is overigens niet van plan zich op te stellen als Vogue-icoon Anna Wintour, ook wel: de bitch met de boblijn en de zonnebril. Swerink voelt weinig voor de rol van modepolitieagente. Ze wil vooral een goed blad maken. We wachten in spanning af.

v¿BOEKEN

Marten Toonder - Een biografie (Wim Hazeu)

De Bezige Bij, najaar 2012

Het wordt een goed jaar voor fans van Marten Toonder. Het honderdste geboortejaar van de schepper van Heer Bommel en Tom Poes wordt gevierd met een musical, exposities en zelfs een verkiezing (welke Nederlander verdient de eretitel 'Heer van Stand'?). Lezers kijken natuurlijk vooral uit naar de Marten Toonder-biografie van Wim Hazeu, die in het najaar verschijnt bij De Bezige Bij (waar ook nog een Bommel-kookboek door Johannes van Dam is aangekondigd). Wim Hazeu publiceerde eerder geprezen biografieën van de schrijvers

J. Slauerhoff, Simon Vestdijk en Gerrit Achterberg en de graficus M.C. Escher, dus er mag iets verwacht worden van zijn versie van Marten Toonders levensverhaal. De uitgever geeft alvast een detail prijs: de aankoop in 1963 van Toonders roemruchte landhuis in Ierland pakte financieel zo gunstig uit, dat de schrijver korte tijd overwoog zijn zakelijk heil in de huizenmarkt te zoeken.

v¿FILM

Kill Bin Laden

(werktitel, Kathryn Bigalow), december

Het kan verkeren in de filmwereld. Zo ben je de regisseur (Kathryn Bigelow) van een door critici gewaardeerde maar onder de radar gebleven, slecht bezochte oorlogsfilm (The Hurt Locker). Je sleutelt aan toekomstige filmprojecten, waaronder eentje over de vruchteloze jacht op Osama Bin Laden, maar geen studio is geïnteresseerd. Dan wint je oorlogsfilm in 2010, twee jaar na de première, zes Oscars en ben je de eerste vrouw ooit die beste regie wint. Nu kan alles. Je krijgt de ene na de andere blockbuster aangeboden, maar houdt vast aan Bin Laden. Dom, denkt Hollywood. En poef: met dank aan Navy ­Seal team 6 krijg je een heroïsche climax inclusief happy end in de schoot geworpen. Elke studio wil met je in zee (Sony wint), want het Amerikaanse publiek, worstelend met een identiteitscrisis, zit te springen om iets positiefs, een lichtpuntje, een beetje glorie.

v¿FILM

Django Unchained (Quentin Tarantino),

december

Een 'southern', zo noemt Quentin Tarantino zijn achtste speelfilm (eerdere scenario's en het mislukte vierluik Four Rooms niet meegeteld). Want: weliswaar een soort western, maar zich afspelend diep in de zuidelijke staten. Aangekondigd als een hommage (aan de spaghettiwestern in dit geval), zoals elke film van Tarantino valt te betitelen. Over de ontsnapte slaaf Django (Jamie Foxx) die, met hulp van een blanke mentor (Christoph Waltz - de nazi uit Inglourious Basterds), ongenadig wraak neemt op een wrede slavendrijver (Leonardo DiCaprio). Eén versie van het script lekte al uit (166 pagina's lang), maar dat zegt niet zo heel veel: Tarantino schrijft en schrapt in ongekend tempo. Ook de rolverdeling is nog in beweging. Will Smith en Kevin Costner waren aan boord, maar haakten weer af. Zoals gebruikelijk tracht Tarantino een in het slop geraakte carrière van een van zijn jeugdhelden vlot te trekken: Don 'Miami Vice' Johnson staat op de titelrol.

v¿dans

Holland Dance Festival

Misschien wordt het wel - door de bezuinigen op kunst en cultuur - het laatste Holland Dance Festival in de huidige, grootse opzet. In elk geval belooft het programma nog één volle maand optredens van internationaal bekende choreografen en vooral van aansprekende topdansers. De wereldvermaarde prima ballerina Sylvie Guillem komt terug: zij plooit haar weergaloze danslichaam naar de moderne taal van de grootheden William Forsythe en Mats Ek. De Australische atletische danser Paul White weet choreografe Meryl Tankard te verleiden tot een nieuw antwoord op Stravinsky's beroemde Sacre. En Nederlands eigen Gouden Zwaanwinnaar Tim Persent danst solo's van LeineRoebana, Ton Simons en Ann van den Broek, onderwijl muzikaal duellerend met de avontuurlijk ingestelde sopraan Claron McFadden. Uit Amerika komt Bill T. Zones met zijn dansgroep, de geëmigreerde Nederlandse balletdanser Rubinal Pronk met zijn vrouw, en het fenomeen STREB met elastische extremiteiten. Ook kan Nederland kennismaken met de São Paulo Companhia de Dança uit Brazilië. Van 26 januari tot 26 februari, op diverse locaties in Den Haag.

v¿ televisie

Mad Men seizoen 5

Dankzij gesteggel tussen geestelijk vader Matthew Weiner en de Amerikaanse zender AMC stonden plannen voor het vijfde seizoen van Mad Men maanden in de ijskast. Doodzonde, want het vierde seizoen van de met Emmy's en Golden Globes overladen serie over een groepje briljant geschreven reclamemannen uit de jaren zestig was opnieuw beter dan het vorige. Goeroe, charmeur en hufter Don Draper (Jon Hamm) voorkwam ternauwernood een geestelijke instorting, hield in scènes vol fenomenale voice-overs een eigen dagboek bij, verloofde zich met zijn secretaresse en verloor Lucky Strike als belangrijkste klant, maar sloot tijdens de voorlaatste aflevering een heerlijk opportunistische deal met de Amerikaanse Kankerstichting. Vanaf maart zien we bij AMC eindelijk of er in het vijfde seizoen ook daadwerkelijk minder wordt gerookt. De dvd wordt eind 2012 in Nederland verwacht. Aardigheidje: Hamm regisseert de eerste aflevering.

M.m.v. Bor Beekman, Robert van Gijssel, Floortje Smit, Erik van den Berg, Hans Wansink, Guido van Oorschot, Karin Veraart, Gijsbert Kamer, Sasja Kooistra, Hans Bouman, Hein Janssen, Berend Jan Bockting, Anette Embrechts en Patrick van den Hanenberg.

Foto's ANP, AFP, Getty, EPA.

undefined

Meer over