Seks houdt de mens jong

Na een onderzoek van tien jaar kan de Amerikaanse neuropsycholoog D. Weeks thans met zekerheid stellen wat velen sinds lange tijd reeds vermoedden: seks houdt de mens jong....

Na een oproep in het tijdschrift New Scientist aan personen die zich jonger voelden en eruitzagen dan ze in werkelijkheid waren, voerde Weeks tussen 1988 en 1989 gesprekken met 3500 mannen en vrouwen tussen de 18 en 102 jaar uit Europa en de Verenigde Staten. Hij concludeerde dat deze mensen over het algemeen gemiddeld vier keer per week de liefde bedrijven, twee keer zoveel als een doorsnee mens. Van de groep werden mannen gemiddeld 12 jaar jonger geschat dan ze waren en vrouwen 10 jaar.

'Vreugde door seks is een beslissende factor voor het bewaren van de jeugd', verklaarde Weeks woensdag tegen de Daily Telegraph. 'Het maakt ons gelukkig en produceert stoffen die ons dat meedelen.' Zo komt bij vrouwen tijdens het orgasme het hormoon oxytocinevrij, dat een positieve invloed heeft op het hersendeel dat de emoties stuurt. Mannen die de aanmaak van oxytocine bij vrouwen stimuleren, kunnen volgens Weeks vaak rekenen op extra uitingen van genegenheid.

Overigens draagt seks buiten de relatie veel minder bij aan een jong uiterlijk omdat die vaak gepaard gaat met stress en van stress word je eerder oud. Masturbatie is weer wel een beproefd middel gebleken, hoewel die techniek volgens Weeks nooit zo effectief zal zijn als geslachtsgemeenschap.

Meer over