SEIZOEN 95-96: Pop

Met Lowlands, dit weekeinde in Dronten, wordt niet alleen het festival-zomerseizoen afgesloten, maar begint ook het nieuwe popjaar. Enkele bands en artiesten die op het festival spelen, maken vervolgens nog een Nederlandse tour, zoals Dreadzone en James Hall (2 september op het Frysk-festival in Leeuwarden)....

GERT VAN VEEN

In Tegelen is op 2 september het jaarlijkse Bluesrock-festival, met ondermeer Paul Rodgers & Band, The Fabulous Thunderbirds, Jan James en de Amerikaanse funkrocker Chris Thomas.

Twee weken later wordt in het Theater aan het Spui in Den Haag het Crossing Border Festival gehouden. Met meer dan honderd acts op vijf podia combineert dit festival voor 'spoken word & music' popdichters en muzikanten, die hier vaak in bijzondere gelegenheidsformaties optreden. Met onder anderen Henry Rollins, Earthling, Tricia Warden, Robert Crumb, Shane MacGowan, Blixa Bargeld, Peter Hammill, Bobby Sichran, Bart Chabot, Laurel Aitken, Michael Franti en William Gibson.

In de tweede week van september komen twee van de grote namen van de Engelse jungle-scene naar Nederland voor concerten in Doornroosje in Nijmegen en de Amsterdamse Melkweg: A Guy Called Gerald en 4 Hero, die beiden dit jaar grensverleggende albums op hun naam zetten. Zo mogelijk nog beter is de cd Timeless van Goldie, die begin september in Nederland uitkomt, en waarmee de jungle-stijl voor het eerst de crossover lijkt te gaan maken naar het grote publiek. Timeless kwam de afgelopen week al binnen in de Engelse top-tien.

In september verder concerten van Chris Isaak, Graham Parker, Fish, Primus, Marillion, 22 Pistepirkko en bluesrocker Dave Hole, die een uitgebreide tournee maakt.

The Everly Brothers komen in oktober naar Nederland, evenals Black Sabbath, Simple Minds, Alan Parsons live (tournee langs grote zalen, zoals de Oosterpoort in Groningen en Vredenburg in Utrecht), Joan Baez, Björk (eerste Nederlandse concert sinds Pinkpop van 1994), Omar & The Howlers, Jethro Tull en The Red Hot Chili Peppers, van wie dit najaar dan eindelijk de opvolger moet verschijnen van hun vier jaar geleden verschenen millionseller Blood sugar sex magik.

Candy Dulfer & Funky Stuff maken in november een uitgebreide tournee; het Engelse Oasis geeft een eenmalig concert in Vredenburg in Utrecht. Rond die tijd verschijnt ook het nieuwe Oasis-album, waarmee de Manchester-groep opnieuw een strijd kan uitvechten met het Londense Blur (nieuwe cd in september) om de hoogste plaats in de Engelse hitlijsten.

Grootste nieuws van het platenfront is verder het nieuwe Prince-album The Gold experience, die op 22 september in de winkels moet liggen, nu het slepende conflict met platenmaatschappij Warner uit de wereld is geholpen.

Gert van Veen

Meer over