SEIZOEN 95-96: Cabaret/Musical

Het cabaretgenre valt steeds moeilijker te definiëren en te begrenzen. Cabaret en aanpalende theatervormen als toneel, musical, literaire voordracht en zelfs opera kruipen steeds dichter naar elkaar toe....

Veel cabaretiers zijn al lang niet meer monomaan en proberen alles uit. Robert Long heeft zich de afgelopen jaren vooral bezig gehouden met televisie en toneel. Na tien jaar komt hij weer terug met een cabaretprogramma: Nu.

Artistieke veelvraat Paul de Leeuw is dit seizoen niet alleen te zien in zijn feestprogramma The best of Paul de Leeuw, maar ook in het toneelstuk Torch Song Trilogy. Van Justus van Oel (voormalig Cabaret Zak en As), wordt dit jaar het toneelstuk Sorry dat ik besta gespeeld, geregisseerd door Bram Vermeulen. Ook Bruun Kuyt en Wivineke van Groningen brengen toneel-cabaret: Dat zien we gisteren wel.

Cabaret en show ontmoeten elkaar in La! On Tour met Karin Bloemen en in Back in town van Het Groot Niet Te Vermijden.

Op de grens van cabaret en een (licht) muziekavondje: De Lepelaar over het Joods-Amsterdamse amusement, met Jenny Arean en Joost Prinsen; La Pat: Witchwaltz; Alexandra van Marken: Under the moon; Sylvia Holstijn & Joop van Dijk: Damn me; Liesbeth List: List; Stef Bos: Schaduw in de nacht; Mrs. Einstein in Concert en een nieuw programma van Montezuma's Revenge.

Maar natuurlijk zijn er nog genoeg cabaretpuristen over, zoals Youp van 't Hek die zich in december in De Kleine Komedie voorbereidt op zijn oudejaarsconférence. Daarom moeten Lebbis en Jansen voor hun jaarafsluiting Lebbis en Jansen jakkeren in 60 minuten door 1995 uitwijken naar Bellevue. Daarnaast spelen zij nog Lange halen gauw thuis.

Verder: Hans Teeuwen: That's entertainment, Rick Lorenzo Dros: Doon Doe, Bert Klunder: Vette Jus, Theo Maassen: Doet zijn uiterste best, Brigitte Kaandrop: En vliegwerk, Reinder van der Naalt: Pendelen, Erik van Muiswinkel: De Mensenvriend, Lenette van Dongen: Nee, nee en nog eens nee!, De Types: Proficiat, Vincent Bijlo: Het pad van fortuin, Diederik van Vleuten en Arie van der Wulp: De moed der wanhoop, André Manuel: Krang, Basterd: Complex, Niet Schieten: Een vlucht regendruppels, Kiki Heessels: Kiek Uut, Marcel Verreck: De vrijheid, Seth Gaaikema: Schande!!!, Tim van der Sluis: Rood licht, Tom Oosterhuis: De koorddanser, Het lijk drijft al: Nieuw bloed, Purper: Purper 11, Bert Schuiling: Geen idee, Mars Teunisz: De kei, De Bloeiende Maagden: De afrekening, Pieter de Rijk: Mag ik es met je praten?, Kees Torn: Laat maar laaien.

Sinds Annie M.G. Schmidt zich met musical ging bemoeien lopen steeds meer cabaretiers in dit genre in en uit. Zo is Jasperina de Jong al tijden op meerdere posities inzetbaar. Dit jaar speelt zij (samen met operazanger Lieuwe Visser) in de musical Lang leve de opera van Joop Stokkermans en Ivo de Wijs.

De (kwantitatieve) musicalhausse zet zich dit seizoen voort. La Cage aux Folles opende deze week de rij. Er volgen enkele opgepoetste oudjes, zoals The Sound of Music door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en een Van den Ende uitvoering van Andrew Lloyd Webbers Evita. Maar ook nieuw werk: Zzinderella door het gezelschap van Jos Brink en Frank Sanders, De Surinaamse musical Faja met Stanley Burleson en Gerda Havertong, Carré produceert Black & Blue, over het amusement in Harlem in de jaren twintig, de rock & roll-musical Pump Boys and Dinettes met Danny de Munk, Antarctica en een milieu-musical met Heddy Lester.

Patrick van den Hanenberg

Meer over