SEIZOEN 95-96: Beeldende kunst

De Lelijke Tijd is de titel van de grote wintertentoonstelling in het Amsterdamse Rijksmuseum. Van 25 november tot en met 31 maart 1996 toont het museum pronkstukken van negentiende-eeuwse Nederlandse interieurkunst....

PAUL DEPONDT

Het Amsterdamse Stedelijk Museum bestaat honderd jaar. In dat kader organiseert het museum van 15 september tot en met 29 oktober Wild Walls met werken van een jonge generatie kunstenaars, een soort stand van zaken. In de erezaal toont directeur Rudi Fuchs zijn persoonlijke visie op de collectie, met name kunstwerken die een breekpunt waren in de ontwikkeling van de twintigste-eeuwse kunst.

Eerste tentoonstelling uitsluitend gewijd aan Johannes Vermeer, in samenwerking met de National Gallery in Washington, vanaf 1 maart tot en met 2 juni 1996 in het Haagse Mauritshuis. Uit de schatkamers van de verzamelaar, vanaf 10 oktober tot en met 7 januari 1996 in het Mauritshuis, Hollandse zeventiende-eeuwse schilderijen uit Nederlands particulier bezit.

De gevierde romanticus Ary Scheffer is in 1795 in Dordrecht geboren. Het Dordrechts Museum laat vanaf 10 december tot en met 10 maart 1996 ruim tachtig schilderijen van Scheffer zien in een grote jubileumexpositie.

Het Rotterdamse Museum Boymans-van Beuningen schetst in One Man's Trash is Another Man's Treasure, van 1 oktober tot en met 7 januari 1996, de metamorfose van Europese gebruiksvoorwerpen als ketels, messen of glaswerk in de Nieuwe Wereld tot Indiaanse vormen. Vanaf 5 november tot en met 21 januari exposeert David Hockney in het Boymans portretten van zijn lievelingshonden, zijn twee teckels. Vanaf 10 december tot en met 4 februari, eveneens in het Boymans, Schatten van de Tsaar, de hofcultuur van Peter de Grote uit het Moskouse Kremlin. Het Amsterdams Historisch Museum organiseert vanaf 15 december tot en met 15 april 1996 eveneens een grote tentoonstelling over de verzamelaar Peter de Grote, een expositie die eerder in de Hermitage in St-Petersburg was te zien.

Schilderijen, sculpturen en meubelen van Franz von Stuck, van 29 september tot en met 21 januari in het Amsterdamse Rijksmuseum Vincent van Gogh. Eveneens in het Van Gogh, van 29 maart tot en met 23 juni 1996, Het jaar en de dag, cyclische schilderijenreeksen van Caspar David Friedrich en Philipp Otto Runge. Vanaf 10 september tot en met 5 november in het Groninger Museum, hedendaagse Aboriginal kunst; vanaf 18 november tot en met 14 januari 1996 toont het museum als grande finale van het Werkmanjaar een overzicht van het werk van Hendrik Nicolaas Werkman.

De Tilburgse Stichting De Pont exposeert in Blow up, vanaf 2 september tot en met 14 januari, schilderijen van de Belgische kunstenaar Luc Tuymans. Vanaf 28 oktober tot en met 24 december tonen de Canadese kunstenares Eleanor Bond en de Amerikaanse kunstenaar Brandt Junceau in het Rotterdamse Witte de With hun visie op de 'wederopbouw'. Vanaf 13 januari tot en met 3 maart 1996 organiseert Witte de With de laatste tentoonstelling van de scheidende directeur Chris Dercon. Still/A Novel concentreert zich rond het werk van Eadweard Muybridge.

In De Vleeshal te Middelburg, vanaf 27 oktober tot met 10 december, Jimmie Durham. In het Van Abbemuseum, van 16 september tot en met 12 november video-installaties en geluidssculpturen van Douglas Gordon. Sculpturen van Willem de Kooning, van 2 september tot en met 2 juni 1996 in het Maastrichtse Bonnefantenmuseum.

Stichting De Nieuwe Kerk exposeert vanaf 15 december tot en met 15 april 1996 De Boeddha's van Siam, kunstschatten uit het koninkrijk Thailand. Vanaf 9 december tot en met 10 maart 1996 in het Arnhems Gemeentemuseum, een Ferdinand Erfmann-retrospectief. Van 28 november tot en met 31 maart 1996 in het Utrechtse Centraal Museum, En nu die kale Fransen, een tentoonstelling naar aanleiding van 200 jaar Bataafs-Franse tijd. Het Kröller-Müller organiseert volgend jaar een tentoonstelling van Rémy Zaugg en een zomeropstelling van Dennis Oppenheim.

In het Museum Het Kruithuis in De Bosch, vanaf 19 november tot en met 28 januari, overzicht van het keramisch oeuvre van Ettore Sottsass. Vanaf 15 oktober tot en met 14 januari 1996 in het Singer Museum in Laren en in Het Paleis in Den Haag, een dubbeltentoonstelling met ruim honderd werken van Auguste Rodin. Der Rhein, Le Rhin, De Waal, vanaf 11 november tot en met 28 januari 1996 in het Nijmeegs Museum Commanderie van Sint Jan, een Europese rivier in de kunst van de twintigste eeuw.

Paul Depondt

Meer over