Segers beschuldigd van corruptie en omkoping

De politie van Southampton heeft doelman Hans Segers van Wimbledon officieel in staat van beschuldiging gesteld. De Engelse justitie wil de Nederlander vervolgen wegens gezamenlijke corruptie en omkoping in de Engelse voetbalcompetitie....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

'Zij worden beschuldigd van het illegaal betalen of ontvangen van geld met als doel de uitslag van voetbalwedstrijden te beïnvloeden', liet hoofdinspecteur Peter Long van de politie maandag in Southampton weten. De beschuldigingen beslaan de periode tussen 1 februari 1991 en 15 maart van dit jaar. Volgens Long zijn tegen Grobbelaar vijf aanklachten ingediend. Segers zou zich slechts aan één misdrijf hebben schuldig gemaakt.

Het vijftal dient op 11 oktober voor een rechtbank in Southampton te verschijnen. Na hun arrestatie vorige maand kwamen ze op borgtocht vrij. De zaak speelt sinds november vorig jaar toen Engelse boulevardbladen verhalen over fraude op het hoogste voetbalniveau publiceerden.

De krant The Sun berichtte dat Grobbelaar, die destijds voor Liverpool het doel verdedigde, 60 duizend dollar had gekregen om goals door te laten in de wedstrijd Liverpool - Newcastle in 1993. Het goksyndicaat verdiende aan die wedstrijd, die Liverpool met 3-0 verloor, volgens de krant 4,5 miljoen dollar.

De verdachten werden in maart opgepakt na huiszoekingen in verband met een onderzoek naar een Aziatisch goksyndicaat. Na 30 uur verhoor werden ze vrijgelaten. Alle vijf ontkennen de aanklachten.

Vooral Grobbelaar kreeg het zwaar te verduren. Hij zou in zijn dertienjarige loopbaan bij Liverpool meer dan eens veel geld van een Aziatisch goksyndicaat hebben aangenomen en in ruil daarvoor bewust wedstrijden hebben verloren.

Segers is van hetzelfde vergrijp beschuldigd. Hij zou volgens de bladen in de laatste wedstrijd van het seizoen 1993-'94 tegen Everton bij een 2-0 voorsprong voor Wimbledon drie doelpunten hebben doorgelaten waardoor Everton degradatie ontliep.

'De zaak is een hoop onzin en heeft niets met mij te maken', stelde Segers vorige maand na een ondervraging door de politie. 'De politie heeft niets bewezen. Ik ben volledig onschuldig', stelde hij gisteren.

De 33-jarige Nederlander speelt al elf jaar als doelverdediger in Engeland, sinds hij van PSV naar Nottingham Forest overstapte.

Hij debuteerde in november 1984, als vervanger voor Steve Sutton en speelde 28 wedstrijden. In de volgende twee seizoenen moest hij zijn plaats regelmatig afstaan aan Sutton. Hij werd verhuurd aan Stoke waar hij slechts een wedstrijd speelde en kwam vervolgens tien competitieduels uit voor Sheffield United.

In 1988 vertrok hij naar het Schotse Dunfermline waar hij vier wedstrijden speelde. Sindsdien komt hij uit voor Wimbledon waar hij inmiddels meer dan 300 keer onder de lat stond. Vorig jaar sloot hij een contract voor twee jaar met de club uit het zuiden van Londen.

De Engelse voetbalbond FA heeft een onderzoek lopen tegen Grobbelaar, maar nog geen actie ondernomen tegen Fashanu en Segers. De bond laat het aan de clubs over of ze het drietal willen laten spelen. De Engelse competitie begint 19 augustus.

De beschuldigingen vormen het grootste omkoopschandaal sinds 1965 toen drie spelers tot celstraffen werden veroordeeld wegens het aannemen van geld voor het onreglementair beïnvloeden van wedstrijden. Dat betrof de verdedigers Peter Swan, Tony Kay en aanvaller david Layne, allen van Sheffield Wednesday.

Meer over