Seedorf doet het als Beckham

Hij is Nederlands meest succesvolle clubvoetballer aller tijden. En daarom mocht Clarence Seedorf afgelopen vrijdagavond samen met Bill Clinton, Oprah Winfrey, Gordon Brown, Will Smith, Boris Becker, de Beckhams (via een videolink uit LA) en prins Williams vriendin Kate Middleton in Hyde Park Happy Birthday zingen voor de binnenkort 90-jarige...

Peter de Waard

Seedorf (32) behoort tot het exclusieve gezelschap wereldburgers dat zo beroemd, succesvol en puissant rijk is dat er amper persoonlijke doelen meer zijn, maar alleen goede doelen. In navolging van David Beckham heeft hij zich in de liefdadigheid gestort. Terwijl collega-voetballers om het echie speelden in Zwitserland en Oostenrijk, reisde hij als goodwill-ambassadeur de wereld rond om de aandacht te vestigen op een vriendschappelijk potje voor zijn Goal4Africa dat op 12 juli plaatsvindt in München.

Na Milaan en Dubai was Seedorf afgelopen weekeinde in Londen. Helaas had de Britse pers meer interesse voor zijn voetbaltoekomst – ‘Ga je nog voor een Premier League Club spelen? En probeer je Arsenal-ster Adebayor te overreden naar AC Milan te komen?’ – dan voor de wedstrijd in München waaraan veertig voetbalgrootheden (Kaka, Drogba, Gerrard, Van Nistelrooij, Van Persie) meedoen zonder gek genoeg ook maar één Duitser.

Seedorf zat op een persconferentie met UB40-leadzanger Ali Campbell die een speciale themasong voor Goal4Africa had geschreven: een nieuwe versie van Many Rivers To Cross. ‘Ik hoop het een keer met hem te kunnen zingen’, liet Seedorf weten.

Doel van Goal4Africa is geld in te zamelen voor beter onderwijs en sportfaciliteiten en in Afrika. Voetballiefhebbers wordt gevraagd geld aan dit fonds over te maken voor elk gescoord doelpunt van hun club of favoriete speler – prof of amateur.

De actie duurt tot en met het WK van 2010 in Zuid-Afrika. ‘Jaarlijks worden in de wereld 165 miljoen doelpunten gescoord, dus daar moet wat te halen halen’, aldus een optimistische Seedorf die al eerder in zijn geboorteland Suriname met gulle gaven veel van de grond heeft kunnen tillen.

Peter de Waard

Meer over