Seals muziek is geen suddersoul, maar kan wel een lepeltje Hendrix gebruiken

Seal... hoe is het daar eigenlijk mee? Jaren hoorden we niets van de goedaardige reus uit Londen. Hij bleek woensdag nog wel genoeg Nederlandse fans te hebben om de Amsterdamse Pepsi Stage te vullen, maar toch was het typerend dat hij zijn optreden opende met Crazy, zijn debuutsingle die in...

Hij is inmiddels 41 jaar, Sealhenry Samuel, maar nog altijd dezelfde boomlange, gespierde gestalte. Ook intact gebleven is zijn warme, uit duizenden herkenbare stem, die het koord is waarmee zijn vier albums aaneengeregen zijn. De eerste twee, uit 1991 en 1994, waren kaskrakers en bevattenelk een enorme wereldhit: na Crazy kwam Kiss From A Rose.

Het probleem is: tussen de albums door treuzelde Seal altijd precies lang genoeg om weer vergeten te worden. Het album Seal IV, van september 2003, was het eerste in bijna zes jaar. Zo traag als de man op het podium is, is hij ook in de studio.

Zijn songs zou je denigrerend 'suddersoul' kunnen noemen, maar daarmee ga je voorbij aan zijn kwaliteiten: het vermogen mooie zangmelodiete schrijven en die haast met warmte te zingen. De lichte heesheid geeft zijn vocalen iets monotoons, maar zijn bereik is verraderlijk groot.

Dat zijn zang gloedvol, glashelder en soms meeslepend was, was maar goed ook. Het leidde de aandacht enigszins af van het kwartet dodelijk saaie figuranten dat, verborgen achter Seals imposante rug, respectievelijk keyboards, gitaar,bas en drums bespeelde. Seal mag graag vertellen dat zijn muziek invloeden van Jimi Hendrix bevat, maar dat is met zo'n zouteloze begeleidingsband een tamelijk potsierlijke bewering.

Nee, het was uitsluitend Seals stem die bij vlagen wist te betoveren in mooie popsongs als Dreaming In Metaphors, Kiss From A Rose en het afsluitende Future Love Paradise. Maar de toeschouwer bij de les houden gedurende de twee volle uren die het optreden besloeg? Daarvoor was het technisch onberispelijke optreden toch echt wat te braaf.

Ook Seals tekstuele boodschap miste een scherp randje. Liefde, vrede en de schoonheid van het leven zijn zijn stokpaardjes. Het is alleen jammer dat hij er zo weinig beklijvends over beweerd. Een theelepeltje Hendrix? Seal zou het goed kunnen gebruiken.

Meer over