SDP wil landelijke coalitie met Groenen

De leider van de SDP, de Duitse sociaaldemocratische oppositiepartij, heeft voor het eerst met zoveel woorden gezegd dat hij met de Groenen een coalitie zou willen vormen na de komende verkiezingen....

Reuter

BONN

Tegen het weekblad Bild am Sonntag zei SDP-leider Rudolf Scharping te verwachten dat zijn partij veel kan leren van de 'rood-groene' coalitie die onlangs tot stand kwam in Noordrijn-Westfalen, de dichtst bevolkte deelstaat. 'In 1997 zullen we zien dat dit ook een mogelijkheid is voor Duitsland als geheel', aldus Scharping.

'Ik ben er zeker van de de SPD en de Groenen samen veel meer stemmen zullen halen in de verkiezingen van 1998 dan in 1994. En dat is genoeg voor een regeringswisseling.'

In het begin van de jaren tachtig, toen de Groenen voor het eerst in het parlement kwamen, was een rood-groene samenwerking ondenkbaar, behalve voor een klein groepje radicalen binnen de SDP. Dertien jaar later zijn de kansen voor de SDP gekeerd, en zijn de Groenen en hun leiders bijgedraaid.

Bij de verkiezingen van oktober 1994, die bondskanselier Kohl won, weigerde Scharping zich uit te spreken voor de Groenen of de liberale FDP, de kleinste regeringspartij, als mogelijke coalitiepartner.

De Groenen lijken nu de rol te vervullen van derde macht in de Duitse politiek, een rol die de FDP voor het grootste deel van de naoorlogse periode had. Veertig jaar lang heeft de relatief kleine FDP het politieke landschap bepaald door nu eens met de SPD, dan weer met de christendemocratische CDU regeringen te vormen.

Maar de SPD heeft volgens opiniepeilingen veel aan populariteit verloren, terwijl de Groenen het juist steeds beter doen. De Groenen, onder leiding van hun fractievoorzitter Joschka Fischer, doen het goed in de oppositie. In de peilingen schommelt hun populariteit rond de 12 procent.

De centrumlinkse SPD verloor onlangs haar absolute meerderheid in Noordrijn-Westfalen, waarna de partij wel een coalitie met de Groenen moest vormen om de macht te kunnen behouden.

Kohl en zijn adviseurs hebben de coalitie van SPD en Groenen in de deelstaat toegejuicht. Volgens hen wordt het daarmee alleen maar gemakkelijker de SPD af te schilderen als een door de wol geverfde linkse partij zonder inzicht in de economie, die bereid is concessies te doen aan de nog radicaler linkse Groenen.

Meer over