Scott Pilgrim vs. the World, Transporter 3, Transporter 3

null Beeld geen
Beeld geen

Scott Pilgrim vs. the World (Edgar Wright 2010)

Net als in de buitenissige strips van Bryan Lee O'Malley, over de 23-jarige oelewapper Scott Pilgrim die met zeven boosaardige exen van zijn nieuwe liefde moet afrekenen, besloot regisseur Edgar Wright (Hot Fuzz) in zijn verfilming volledig over de top te gaan. Hij voorzag zijn dialogen van passende puberale meligheid en zijn beelden van veel grafische extra's. Hij stopte de boel bovendien vol met verwijzingen naar superhelden, retrocomputerspellen, manga en popmuziek en voorzag de zo ontstane filmstrip van een finale die Kill Bill-haters plezier zal doen. Tel daarbij een goed passende cast op (Michael Cera, het nerderige vriendje met gitaar uit Juno, is de slome antiheld) en je hebt een prima gemaakt geheel, dat weliswaar niet zal beklijven en oppervlakkig vermaak biedt, maar wat is daartegen?

SBS 9, 20.30-22.45 uur.

Les diaboliques (Henri-Georges Clouzot, 1955)

Gitzwarte psychothriller waarin niets is wat het lijkt. De film speelt zich voornamelijk af op een chic jongensinternaat, waar de sfeer om te snijden is. Een van de leraressen (Véra Clouzot) wil haar sadistische man (het schoolhoofd, Paul Meurisse) vermoorden, aangespoord door diens minnares (Simone Signoret). De dames slagen in hun moordplan, maar dan verdwijnt 's mans lijk spoorloos. De eindcredits van deze klassieker vragen de kijker om niet te verklappen wat er vervolgens gebeurt, dus dat doen wij óók niet. Behalve dan dat de film een van de meest angstaanjagende badkamerscènes uit de filmgeschiedenis bevat. Naar de roman Celle qui n'était plus van Pierre Boileau en Thomas Narcejac.

Arte, 14.05-16.00 uur.

Transporter 3 (Olivier Megaton, 2008)

Wanneer alledaagse voorwerpen in de even indrukwekkende als ongeloofwaardige stunts worden betrokken - een kapstok, een crossfiets - of de hees pratende held Jason Statham al vechtend een striptease uitvoert, valt deze vakkundig gemaakte doch losgeslagen variant op James Bond best te genieten. Jeroen Krabbé speelt in dit deel de Oekraïense minister wiens dochter is ontvoerd door milieuboeven. In het deze maand te verschijnen vierde deel laat Statham het overigens afweten.

Veronica, 20.30-22.35 uur.

Edge of Tomorrow (Doug Liman, 2014)

De beste lente/zomerblockbuster van 2014, een verfilming van de Japanse graphic novel All You Need Is Kill (2004), oogt in eerste instantie als een cocktail van Groundhog Day, Saving Private Ryan en Starship Troopers. Tom Cruise wordt als soldaat op een Frans strand gedropt om strijd te leveren tegen buitenaards gespuis, sterft, wordt wakker, sterft, et cetera, en leert gaandeweg van zijn fouten als een computergamekarakter. Juist in dit repetitieve verhaalmechanisme vindt Edge of Tomorrow zijn toon, een laagje dat je kunt bekijken als stiekeme knipoog naar het systeem van voorspelbare spektakelfilms - of filmische ode aan het computerspel. Met de spectaculaire strandscène komt het pièce de résistance vroeg, waarna er wat veel, maar niet té veel, tijd wordt uitgetrokken om het herhalingsconcept helder te krijgen.

HBO (1), 18.35-20.30 uur.

Meer over