Schwarzman deelt beslissende klap uit aan Gantwarg

Aleksandr Schwarzman heeft zich officieel geplaatst voor de volgende ronde van de Grandmasters 95. In de tiende ronde zette de Moskouse damgrootmeester Anatoli Gantwarg op een 13-7 achterstand....

EGBERT VAN HATTEM

Van onze dammedewerker

Egbert van Hattem

AMSTERDAM

De Geweldenaar uit Minsk was in de tiende ronde geen schim van de bijnaam die hij met zijn altijd gevaarlijke spel en vier wereldtitels verdiende. Al snel ging het met de zwarte klassieke stand bergafwaarts. De dure doorbraak was ongegrond waarna hij ten dode opgeschreven was tegen de nog gretige Schwarzman.

In de volgende ronde van de Grandmasters 95 zal Schwarzman ongetwijfeld aantreden tegen Aleksandr Baljakin. Met remise kan hij zich vandaag verzekeren van plaatsing. Gisteren drong tegenstander Bassirou Ba niet aan en werd het na een saaie vertoning remise.

De winnaar van deze cyclus treedt aan tegen Aleksej Tsjizjov die in Den Haag afstand moest doen van zijn wereldtitel. Dit gevecht zal leiden tot een twintig partijen omvattende match om de wereldtitel tegen Guntis Valneris uit Letland.

Naar verwachting zal de volgende ronde al in september beginnen. Wellicht kan de damwereld dan voor het eerst kennismaken met een setsysteem van drie of vier partijen per set.

WORKUM: Grandmasters'95, WK-matches, tiende ronde: Baljakin (WRu) - Ba (Sen) 1-1 (tussenstand 12-8); Schwarzman (Rus) - Gantwarg (WRu) 2-0 (tussenstand 13-7).

Meer over