Schutter Ottawa maakte video vlak voor aanslag

De man die vorige week in het Canadese parlementsgebouw in Ottawa werd doodgeschoten nadat hij een soldaat van het leven had beroofd, heeft een filmpje van zichzelf gemaakt vlak voordat hij de aanslag pleegde.

Redactie
Een herdenkingsteken voor Nathan Cirillo, de 24-jarige reservist die door Zehaf-Bibeau werd doodgeschoten. Beeld ap
Een herdenkingsteken voor Nathan Cirillo, de 24-jarige reservist die door Zehaf-Bibeau werd doodgeschoten.Beeld ap

Volgens de Canadese politie bewijst dit dat Michael Zehaf-Bibeau (32) ideologische en politieke beweegredenen had. De politie is momenteel bezig de video te analyseren. Het filmpje zal vooralsnog niet worden vrijgegeven.

Een bron rond het onderzoek liet CBC News weten dat schutter Michael Zehaf-Bibeau op de beelden verwijst naar het Canadese buitenlandbeleid als reden voor de schietpartij. Ook zou de man Allah prijzen.

Michael Zehaf-Bibeau. Beeld reuters
Michael Zehaf-Bibeau.Beeld reuters

Wanhoopsdaad

Volgens de moeder van de schutter was de aanval vooral een 'wanhoopsdaad'. Zehaf-Bibeau zou mede door drugsgebruik ernstig in de war zijn geweest. Hij wilde volgens zijn moeder studeren in Saudi-Arabië, maar de autoriteiten bleven zijn vertrek verhinderen. 'Hij was gek en had het gevoel dat hij in de val zat. Zijn enige uitweg was de dood', schreef Susan Bibeau, die niet denkt dat haar zoon werd gedreven door een 'grote ideologie of politiek motief.'

Bij de aanslag op het parlementsgebouw kwam de 24-jarige reservist Nathan Cirillo om het leven. Zehaf-Bibeau zou alleen hebben gehandeld. Er is geen informatie die een verband zou leggen met de dodelijke aanslag op een Canadese militair. Die werd onlangs doodgereden door een geradicaliseerde moslim.

Meer over