Nieuwsschietpartij El Paso

Schutter El Paso pleit onschuldig tijdens eerste zitting

De verdachte van de schietpartij in een Walmart-filiaal in de Texaanse stad El Paso, aan de Mexicaanse grens, heeft donderdag niet schuldig gepleit. Dat melden Amerikaanse media. Bij het bloedbad kwamen in augustus 22 mensen om het leven. Er vielen 26 gewonden, van wie er nog twee in het ziekenhuis liggen. De 21-jarige verdachte, Patrick Crusius, werd vorige maand aangeklaagd wegens moord en riskeert de doodstraf.

Kaarsen, bloemen, beeldjes en ballonnen op een tijdelijke herdenkingsplaats voor de slachtoffers van de schietpartij in El Paso. Beeld AFP
Kaarsen, bloemen, beeldjes en ballonnen op een tijdelijke herdenkingsplaats voor de slachtoffers van de schietpartij in El Paso.Beeld AFP

Zijn verschijning voor de rechter donderdag was de eerste keer dat Crusius in het openbaar werd gezien sinds de aanval op 3 augustus. Een volgende zitting is gepland op 7 november.

De zitting duurde slechts kort. Gekleed in een blauw jasje, wit overhemd en een grijze flanellen broek, liep Crusius achter zijn twee advocaten de zwaar beveiligde rechtszaal in. De publieke tribune was volgepakt met zo’n honderd familieleden en vrienden van de slachtoffers.

Crusius toonde geen enkele emotie en sprak slechts twee keer. ‘Yes, your honor’, antwoordde hij toen rechter Sam Medrano hem vroeg of zijn naam correct was geschreven op de dagvaarding. Daarna zei hij ‘niet schuldig’ op Medrano’s vraag wat hij ging pleiten. Binnen drie minuten was Crucius weer weg.

De schietpartij wordt behandeld als binnenlands terrorisme. Uit het onderzoek blijkt dat de schutter tijdens zijn aanval vooral Mexicanen wilde doden. Crusius sprak openlijk met de politie na zijn arrestatie en zag af van zijn zwijgrecht. Hij bekende onmiddellijk aan de agenten dat hij de schutter was.

Geflankeerd door zijn advocaten pleit verdachte Patrick Crusius onschuldig. Beeld AP
Geflankeerd door zijn advocaten pleit verdachte Patrick Crusius onschuldig.Beeld AP
Meer over