Schutter Baton Rouge wilde onafhankelijke staat voor oorspronkelijke bewoners VS

De man die zondag drie agenten doodschoot in Baton Rouge, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Louisiana, was lid was van een organisatie die zich wil afscheiden van de Amerikaanse staat en federale overheid. Dit schreef schutter Gavin Eugene Long in 2015 in een aanvraag om zijn naam te veranderen.

Redactie
De drie agenten die zondag in Baton Rouge werden doodgeschoten. Beeld afp
De drie agenten die zondag in Baton Rouge werden doodgeschoten.Beeld afp

Long, die zijn naam had willen veranderen in 'Cosmo Setepenra', werd in een vuurgevecht met de politie doodgeschoten. Hij is een zwarte oud-marinier uit Kansas City, Missouri, die zondag zijn 29ste verjaardag vierde. Hij zou lid zijn geweest van Washitaw de Dugdahmoundyah, een groep die zegt een 'soevereine staat van de oorspronkelijke Amerikaanse bewoners' te zijn.

Het motief van Long is nog niet bevestigd, maar op internet liet hij onder zijn 'nieuwe' naam Cosmo Setepenra een spoor na van klachten en tirades over de behandeling van zwarte Amerikanen door de politie, meldt The Guardian. In video's, afbeeldingen en geschreven berichten uitte hij zijn misnoegen over racisme en discriminatie. Ook noemde Long de schietpartij in Dallas, waarbij twee weken geleden vijf blanke agenten omkwamen, 'gerechtigheid'.

Een van de drie agenten die hij zelf doodde was Afro-Amerikaans. De agenten waren zondagochtend om tien over half negen afgekomen op een melding van een 'verdachte man met een aanvalsgeweer' bij een benzinestation. Uit communicatie op de politieradio is op te maken dat de agenten meteen onder vuur werden genomen toen zij aankwamen.

Een eerste agent ging neer, een tweede meldde dat hij in zijn linkerarm was geraakt. 'Ik kan niet zien waar hij verdomme vandaan schiet', riep een agent. Nadat een derde agent werd geraakt, kwamen er gepantserde voertuigen om de gewonden op te halen. 'Er werd niet gepraat, alleen geschoten', zei politiewoordvoerder L'Jean McKneely zondagmiddag. De politie zocht nog een tijdje naar mogelijke handlangers, maar concludeerde dat de dader waarschijnlijk alleen had gehandeld.

De politie in de staat Louisiana zegt dat Long 'het zeker gemunt had op politie' en ze in de 'val' wilde lokken. 'Zijn bewegingen, zijn richting, zijn aandacht waren gericht op politieagenten', zegt kolonel van de politie Mike Edmonson maandag.

De politie bewaakt de ingang van het medische centrum waar de neergeschoten agenten naartoe zijn gebracht. Beeld ap
De politie bewaakt de ingang van het medische centrum waar de neergeschoten agenten naartoe zijn gebracht.Beeld ap

Offers

Het strookt met zijn eigen oproep. 'Je moet terugvechten', riep hij op in een video die hij vorige week online plaatste. Zwarte mannen zouden volgens hem offers moeten brengen voor hun gemeenschap om te voorkomen dat ze 'uitsterven' zoals de inheemse Amerikanen. Ook uitte Long zijn afschuw over de arrestatie van betogers tegen politiegeweld in Baton Rouge, maar nam hij afstand van bekende burgerrechtenbewegingen: 'Ik heb mijn eigen keuzes gemaakt'.

In een andere video zegt hij dat als hem 'iets gebeurt', hij niet geaffilieerd moet worden met georganiseerde groeperingen. 'Ik handel in de geest van rechtvaardigheid en niets anders.' De video's zijn inmiddels van YouTube verwijderd. Ook zijn Facebookpagina is om onduidelijke redenen offline gehaald.

Het Amerikaanse Marine Corps bevestigde zondag dat Long in 2010 eervol werd ontslagen, aldus The Guardian. Een jaar later scheidde hij van zijn vrouw. Het stel had geen kinderen.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Vergelding

De schietpartij komt tien dagen nadat in Dallas vijf agenten werden doodgeschoten door een Afro-Amerikaanse schutter, die voor zijn dood zei dat hij het had gemunt op blanke politiemannen. Een paar dagen eerder waren bij twee afzonderlijke incidenten in Amerika twee zwarte mannen door de politie doodgeschoten. De video's van het geweld wekten landelijke woede op.

Eén van die doden was de 37-jarige Alton Sterling, een cd-verkoper in Baton Rouge die door politieagenten tegen de grond werd gewerkt en van dichtbij in de borst werd geschoten, volgens de agenten omdat hij een wapen probeerde te pakken. De schietpartij zondag was tien kilometer van die plek verwijderd, in een buurt die volgens CNN vanwege drugshandel als 'ruig' bekend staat.

Vorige week werden in Baton Rouge drie mannen (één van 13 jaar) gearresteerd omdat die pistolen hadden gestolen, volgens de politie om daarmee politiemannen aan te vallen. Politiechef Carl Dabadie zei toen dat de arrestaties bevestigden dat er 'serieuze dreiging' is over geweld tegen zijn mensen, als vergelding voor de dood van Sterling. Dabadie rechtvaardigde zo het harde optreden van de politie tijdens protesten tegen de dood van Sterling. In drie dagen werden tweehonderd demonstranten opgepakt. De agenten waren gewapend met knuppels en geweren.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Hatelijke blikken

Montrell Jackson, een van de in Baton Rouge gedode agenten, had na de schietpartij in Dallas berichten op Facebook geplaatst waarin hij zich beklaagde over de toenemende spanningen tussen burgers en politie, schrijft de New York Times.

'Ik ben moe, lichamelijk en emotioneel', schreef de Afro-Amerikaanse agent anderhalve week geleden. 'Ik houd van deze stad, maar ik vraag me af of deze stad ook van mij houdt. In mijn uniform krijg ik hatelijke blikken toegeworpen en als ik mijn uniform niet aan heb, word ik door sommigen gezien als een bedreiging. Ik heb veel meegemaakt in mijn korte leven en deze afgelopen drie dagen hebben mij zeer op de proef gesteld.'

Montrell Jackson Beeld ap
Montrell JacksonBeeld ap
Meer over