Schüssel wil doorregeren met Haider

De Oostenrijkse bondskanselier Wolfgang Schüssel wil doorregeren met de nieuwe partij van Jörg Haider, die maandag aankondigde uit de ultra-rechtse Vrijheidspartij (FPÖ) te stappen....

ANP

Schüssel zei dat hij heeft besloten de 'succesvolle samenwerking voort te zetten'. De bondskanselier gaf toe dat de splitsing binnen de FPÖ een 'moeilijk moment' en een 'dramatische situatie' was geweest. Echter na overleg met zijn eigen conservatieve Volkspartij (VPÖ) besloot hij dat hij op voldoende parlementaire steun kan rekenen om door te regeren.

De regeringsleider zei dat hij een loyaliteitsverklaring heeft gekregen van Haiders nieuwe partij. Volgens de krant Handelsblatt zal die ook het regeerakkoord ondertekenen dat de conservatieven met de FPÖ hebben gesloten. Omdat ook de meeste FPÖ-parlementariërs Haider volgen naar de BZÖ, kan de nieuwe regeringscoalitie rekenen op een meerderheid in het parlement.

Schüssel wilde tegen elke prijs nieuwe verkiezingen voorkomen. In opiniepeilingen de VPÖ achter op de sociaal-democratische oppositiepartij SPÖ. Die noemde de BZÖ in een reactie een 'spookpartij', die niemand gekozen heeft en waarvan niemand weet waarvoor die staat.

Heinz-Christian Strache wordt vermoedelijk de leider van het restant van de FPÖ, meldde het persbureau APA dinsdag. De leider van de Weense afdeling van de rechtse partij stelde dinsdag zijn kandidatuur voor het landelijk leiderschap. Het ziet ernaar uit dat hij op het partijcongres later deze maand de enige gegadigde zal zijn voor die post.

Strache behoort tot de rechtervleugel van de FPÖ. De slogan van zijn laatste campagne luidde: 'Wenen moet geen Istanbul worden.' De 35-jarige tandheelkundige trok vorig jaar mei de aandacht tijdens een herdenking van de capitulatie van nazi-Duitsland in 1945. Hij hield een redevoering bij een 'ceremonie ter ere van de helden', die georganiseerd was door nationalistische Duitse studentenverenigingen.

Strache gold lange tijd als een fervent aanhanger van Haider. Hij nam dinsdag echter afstand van zijn voormalig politiek leider. Hij zei dat Haider, door uit de partij te stappen, zich gedragen heeft 'als een kind dat een zandkasteel bouwt en dat vervolgens kapotmaakt voor een ander kind erin kan spelen'.

Meer over