Schurftuitbraak in Maastrichts ziekenhuis

Het academisch ziekenhuis in Maastricht is voor de tweede keer in enkele maanden tijd getroffen door een uitbraak van de besmettelijke huidziekte schurft. Het ziekenhuis heeft alle 5000 medewerkers opgeroepen zich bij aanhoudende jeuk te melden en te laten behandelen. Dat maakte het ziekenhuis vandaag bekend.

Redactie
Het academisch ziekenhuis in Maastricht. Beeld anp
Het academisch ziekenhuis in Maastricht.Beeld anp

Bij vijf medewerkers werd de huidziekte scabiës of schurft onlangs geconstateerd. De op zich ongevaarlijke ziekte wordt overgedragen door relatief langdurig huidcontact, bijvoorbeeld bij de verzorging van patiënten. Het ziekenhuis adviseert bezoekers en patiënten die lang last hebben van jeuk zich bij hun huisarts te melden.

Ook in oktober werd het Maastrichtse ziekenhuis door schurft getroffen. Of er een verband bestaat, is niet duidelijk. De kans dat patiënten of bezoekers besmet zijn geraakt, is volgens het ziekenhuis erg klein. Een woordvoerder benadrukte dat de ziekte ongevaarlijk is, ook voor oudere of kwetsbare patiënten. Wel veroorzaakt de ziekte veel last, met name jeuk.

Scabiës wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Dat is een klein beestje dat met het blote oog niet te zien is. Schurft heeft volgens het ziekenhuis niets te maken met slecht schoonmaken of slechte persoonlijke hygiëne.

Mensen die last hebben van schurft krijgen medicijnen. Ook hun 'bedpartners en knuffelcontacten' moeten behandeld worden, aldus het ziekenhuis.

Meer over