Schultz uren verhoord in Air Holland-zaak

Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen is dinsdag ruim vier uur lang ondervraagd in de Air Holland-zaak. De advocaten van de zeven verdachten wilden, onder toezicht van de rechter-commissaris, weten of Schultz in het voorjaar van 2004 de zakenman Erik de Vlieger heeft gewaarschuwd dat Air Holland werd gefinancierd met drugsgeld....

Van onze verslaggevers Marc van den Eerenbeemd Harry van Gelder

Dat is opmerkelijk, omdat minister Donner van Justitie daar in januari al uitsluitsel over heeft gegeven. Op vragen van Kamerleden zei hij dat de staatssecretaris bij de kennismaking tegen De Vlieger had gezegd dat hij op zijn zaak moest letten, omdat er 'geruchten uit de markt' waren over een 'mogelijk dubieuze herkomst van de financiën bij Air Holland'.

Schultz schakelde toen justitie niet in. Volgens Donner was dat ook niet nodig, omdat het om 'vermoedens' ging. Ook verstrekte zij vliegvergunningen.

De Vlieger nam in 2004 delen van het failliete Air Holland over. Volgens een woordvoerder van de staatssecretaris heeft Schultz bij de rechter-commissaris precies hetzelfde verklaard als in de Kamer.

Justitie vermoedt dat Air Holland jarenlang in de lucht is gehouden met drugsgeld. De toenmalige top wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen van 5,5 miljoen euro drugsgeld. Samen met zijn financieel directeur, Paul G., zou topman Cees van Dormael geld hebben aangenomen van een Hindoestaans-Surinaamse criminele organisatie, die zijn geld zou hebben verdiend met handel in cocaïne en xtc.

Zowel Van Dormael als Paul G. ontkent ook maar iets van de herkomst van de gelden te hebben geweten.

Volgens minister Donner hoorde justitie op 29 oktober 2001, toen er een rechtshulpverzoek uit Brazilië kwam, voor het eerst dat Air Holland mogelijk een schakel was in een witwastraject. Het ministerie van Verkeer vernam in 2000 over dubieuze transacties, zij het dat het toen niet over drugsgeld ging. Dat hoorde men pas in 2004.

Meer over