Schultz stemt toch in met studie naar verbreding A27

Er komt een nieuw, onafhankelijk onderzoek naar de noodzaak van de verbreding van de A27 bij Utrecht. Deze toezegging heeft minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur gedaan aan PvdA, SP, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer.

DEN HAAG - Deze fracties zeggen ondanks alle eerdere onderzoeken en besluiten toch nog twijfels te hebben over uitbreiding van de snelweg bij Utrecht naar tweemaal zeven rijstroken. De verbrede snelweg moet een oplossing vormen voor de files op de A27 tussen de knooppunten Lunetten en Rijnsweerd. Maar het extra asfalt gaat opnieuw ten koste van een strook natuur van landgoed Amelisweerd. Dertig jaar geleden al werd lang en fel gedemonstreerd, toen het natuurgebied werd doorsneden voor de aanleg van de autosnelweg.

Sinds de verkiezingen van 12 september is er geen parlementaire meerderheid meer voor het verbredingsplan. Vooralsnog maakt dat geen verschil, want alle nodige besluiten zijn al genomen en Schultz voert die uit.

Pas als de Kamer zich daarvoor in meerderheid uitspreekt, moet ze van koers veranderen. Daarvan is voorlopig geen sprake. Aan het compromis is lang gewerkt. Naast de snelweg, maken ook voorzieningen voor openbaar vervoer en fietsen deel uit van het plan.

Zo gaat honderd miljoen euro naar een tramverbinding met De Uithof. 'Als er vertraging ontstaat, loopt die Uithof-tram dan ook vertraging op?', vroeg VVD-Kamerlid Ton Elias pesterig. Hij herinnerde eraan dat als één onderdeel van het pakket maatregelen sneuvelt, de VVD dan de steun voor het hele pakket intrekt. 'Chantage!', riep iemand op de publieke tribune.

De PvdA steunt het nieuwe onderzoek, maar wilde woensdag nadrukkelijk niet preluderen op verdere stappen. Kamerlid Attje Kuiken zei onder meer dat haar partij 'tegen onnodige schade aan de natuur, maar vóór het oplossen van files' is.

De uitkomst van een onderzoek komt naar verwachting pas ná de formatie. Over drie maanden, schatte Schultz. Tot die tijd neemt ze geen definitieve besluiten. Ondertussen gaan de voorbereidingen voor uitvoering van het huidige plan gewoon door.

Schultz verwacht geen nieuwe inzichten uit het onderzoek. 'Alles is uit den treure onderzocht. Maar er is een meerderheid voor, daarom zal ik toch extra onderzoek laten doen. Want er komen keer op keer vragen en er zijn nu andere politieke verhoudingen.'

CDA-Kamerlid Sander de Rouwe vroeg de partijen die aandrongen op onafhankelijk onderzoek of ze de overheid niet vertrouwden. Hij concludeerde dat het ging om uitstel van executie en 'een zoethoudertje' voor de tegenstanders van de wegverbreding.

Schultz vroeg zich hardop af waarom alle eerdere onderzoeken en keurig doorlopen procedures nu toch onvoldoende zijn. Ze zinspeelde erop dat de antwoorden op alle vragen al wel in die rapporten staan, maar dat de Kamer ze niet wil lezen. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven: 'Het is niet alleen voor de Kamer, maar ook voor de mensen daar uit de buurt.'

undefined

Meer over