Schuld ondergang Barings niet bij centrale bank

De ondergang van de Britse zakenbank Barings is te wijten aan ongeautoriseerd handelen van zijn effectenhandelaar Nick Leeson en aan falend optreden van de top van de bank....

Reuters, Bloomberg

LONDEN

De conclusies van het lang verwachte verslag, opgesteld in opdracht van de Britse regering, werden dinsdag door de minister van Financiën, Kenneth Clarke, in het Lagerhuis openbaar gemaakt. Een 'fundamentele verandering' van de manier waarop de Bank of England toezicht houdt, is niet nodig, stelt het rapport. Wel moet de centrale bank de effectenhandel van de banken beter in de gaten gaan houden.

Clarke wees de beschuldigende vinger vooral naar Leeson, de handelaar van Barings die zijn hand op de Aziatische financiële markten zwaar overspeelde. Maar ook Leesons superieuren zijn volgens Clarke niet vrij te pleiten. 'Het hele systeem van managementcontrole heeft gefaald. Het is ongelooflijk dat een dergelijk controlesysteem kon bestaan bij een bank als Barings', aldus de minister.

De ondergang van Barings was het gevolg van het 'ongeautoriseerd en uiteindelijk catastrofaal solo-optreden' van één effectenmakelaar, aldus het onderzoek, die daarvoor van hogerhand geen toestemming had. Bovendien werd de schade die Leeson veroorzaakte niet opgemerkt door de top van Barings, wat de onderzoekers wijten aan falend management en gebrekkige interne controlesystemen.

In het verslag staat dat de centrale bank niet over gegevens beschikte waaruit kon worden afgeleid dat Barings in nood verkeerde. Wel krijgt de Bank of England zeventien specifieke aanbevelingen om het toezicht op de Britse banken te verbeteren. De centrale bank moet onder meer de manier waarop het toezicht houdt door een onafhankelijke partij laten doorlichten.

Volgens het verslag, dat 337 pagina's dik is en dat vier maanden tijd vergde, was de Bank of England niet op de hoogte van het feit dat Barings in januari en februari 760 miljoen pond (ongeveer 1,9 miljard gulden) overmaakte naar het kantoor in Singapore waar Leeson werkte. Dat geld, bedoeld om posities die Leeson had ingenomen af te dekken, is meer dan de bank aan reserves in huis had.

De activa van Barings werden in maart overgenomen door ING. Dat was tien dagen nadat de Britse bank naar buiten had gebracht een verlies van 860 miljoen pond te hebben geleden. ING ontsloeg in mei 21 topmanagers van Barings die een rol speelden bij de ondergang van de bank. Bestuursvoorzitter Peter Barings stapte een maand eerder al op.

Vorige week viel er nog een slachtoffer. Chris Thompson, die als directielid van de Bank of England belast is met de controle van investeringsbanken, stapte op nadat hem was verteld dat zijn rol in het rapport werd bekritiseerd.

Meer over