Schröders politieke overleven hangt af van saneringsplan

Ondanks felle kritiek van de oppositie en een reeks verkiezingsnederlagen, lijkt Gerhard Schröder er in te slagen zijn radicale bezuinigingsprogramma door te voeren....

SPD-kanselier Schröder hield donderdag in de Bondsdag een gepassioneerde rede, waarin hij het bezuinigingsplan tegen kritiek van de oppositie verdedigde. De rood-groene regering wil dertig miljard mark bezuinigen in wat zij trots 'de grootste saneringsoperatie in de geschiedenis van de bondsrepubliek' noemt.

Aan de vooravond van het debat eiste Schröder dat linkse critici van de plannen in de eigen SPD-fractie de rijen sloten. Dat deden ze. Al staan ze nog steeds op sommige wijzigingen, dreigementen tegen te stemmen zijn ingeslikt.

Maar ook het Duitse volk moet worden overtuigd van de noodzaak van de pijnlijke hervormingen. De bondskanselier hield de Duitsers donderdag nog eens duidelijk voor hoe zwaar de schuldenlast drukt op de Duitse economie. Iedere minuut geeft het land 150 duizend mark aan rente uit.

Alleen de rijken kunnen zich een arme staat veroorloven, zei Schröder. De Duitse staat dreigt haar 'handelingsbekwaamheid' te verliezen. Alleen door die via bezuinigingen terug te winnen is het mogelijk in de toekomst 'sociale gerechtigheid te scheppen.' Schröder wees erop dat de Europese Centrale bank en de Bundesbank zijn beleid goedkeuren.

De oppositie trad hij strijdbaar tegemoet. 'U bent verantwoordelijk voor de schuldenberg van 1,5 biljoen mark', zei Schröder in de richting van de CDU-fractie. Onder de CDU-regering van Helmut Kohl zijn vooral de hoge kosten van de Duitse hereniging gefinancierd met geleend geld.

Desondanks heeft de CDU/ CSU het gemakkelijk. Door de aanvankelijke chaos in de regering en de impopulariteit van de bezuinigingsplannen hebben Schröder en de SPD de gunst van de kiezer verloren. De ene na de andere deelstaat en gemeente valt in handen van de CDU.

CDU-leider Schäuble gaf daarom opnieuw harde kritiek op Schröders bezuinigingsplannen.

Met de noodzaak van een saneringsoperatie is de CDU het echter eens. De partij zal haar door de verkiezingsoverwinningen verworven macht in de deelstatenkamer (Bondsraad) dan ook niet gebruiken om alle initiatieven te blokkeren.

In het buitenland wordt het lot van Schröder en zijn bezuinigingen nauwlettend gevolgd. De Eurolanden hebben er veel belang bij, dat Europa's grootste economie er in slaagt orde op zaken te stellen. Zelfs de Amerikaanse president Clinton belde onlangs Schröder met het advies om door te zetten, ondanks de verkiezingsnederlagen.

Meer over