Schröder woedend over tepelpiercings

Bondskanselier Gerhard Schröder is woedend op de tv-zender RTL. Hij dreigt zelfs naar de rechter te stappen. Zondagavond bracht het erotische tv-programma Peep!...

'Hier zijn niet alleen grenzen van smaak overschreden, hier is meer overschreden', zei Schröder woensdag tegen boulevardblad Bild. 'Met alle respect voor de persvrijheid' wil hij bewerkstelligen dat justitie 'zulke stoten onder de gordel verhindert'.

Toegegeven, de sketch van Peep! is geen wonder van subtiliteit. Schröder zit voor de Duitse vlag met een opblaaspop, pakt een dildo en lingerie uit zijn diplomatenkoffertje en vergrijpt zich aan een serveerster, die hij vervolgens doodschiet. Bij een interview met de presentatrice blijkt de kanselier een hondenband te dragen en borsten met tepelpiercings.

Schröders vertrouweling en perssecretaris Uwe-Karsten Heye schreef een boze brief aan de moederbedrijven van RTL, waarin hij 'de achteloze omgang met democratische instituties' hekelt. 'Ik ga ervan uit, dat u mijn zorgen over de gevolgen voor het klimaat in onze democratische maatschappij deelt, dat u gelegenheid vindt de verantwoordelijken voor dit knoeiwerk opmerkzaam te maken op de ethische en esthetische grenzen van hun handelen. Eveneens ga ik ervan uit, dat uw huis zich duidelijk en openlijk van deze uitzending distantieert.'

RTL heeft zich bereid verklaard tot een verontschuldiging, als Schröder zich wegens de satire 'daadwerkelijk in zijn eer aangetast voelt'. Maar de omroep is van plan de sketch aanstaande zondag voort te zetten. Presentatrice Nadja Farrag, wier eerste Peep!-aflevering in de Duitse boulevardpers met spanning was afgewacht en maandag hard werd afgekraakt, bood haar excuses aan.

Maar Elmar Brandt, de jeugdige imitator van Schröders stem, vindt dat de kanselier om zoiets 'moet kunnen lachen'. Brandt wijst erop dat Schröder zelf altijd de aandacht van de media opzoekt.

De 'media-kanselier' heeft bijna net zoveel camera-talent als Bill Clinton. Hij treedt niet alleen vaker en gemakkelijker op in de media dan zijn voorgangers, hij speelde zelfs een gastrol in Gute Zeiten, Schlechte Zeiten en deed mee aan Wetten, dass.

Maar sinds een maand weigert Schröder alle interviews met RTL, omdat de omroep deze herfst een satirische tv-serie wil uitzenden over de kanselier en zijn vrouw Doris. De acteurs van Wie war ich, Doris?, vooral degene die Doris speelt, lijken goed. Het gaat om politieke satire. RTL heeft beloofd 'niet onder de gordel te gaan'. Maar Schröder vond: 'Van mijn familie moeten ze afblijven.'

Meer over