Schrijver Bob den Uyl krijgt biografie

De Rotterdamse schrijver Bob den Uyl (1930-1992) heeft een biograaf toegewezen gekregen: Nico Keuning (1952). Deze schreef eerder biografievan de schrijvers Max de Jong en Jan Arends....

Keunings boek zal verschijnen bij uitgeverij Thomas Rap, die ook het werk van Den Uyl opnieuw gaat publiceren. Vanaf zijn debuut Vogels kijken (1963) was Querido de vaste uitgever van de schrijver, die vooral in de jaren zeventig grote roem oogstte met zijn reisverhalen en herinneringen. Den Uyl kon de dikwijls kleine ongemakken en eigenaardigheden die hij op zijn tochten ondervond zodanig nauwgezet beschrijven, dat ze uitgroeiden tot hilarische symbolen van het menselijk onvermogen. Tot zijn bekendste titels horen Gods wegen zijn duister en zelden aangenaam (1975), Een zwervend bestaan (1977), en Vreemde verschijnselen (1978).

Afgelopen zaterdag bracht Keuning een bezoek aan Den Uyls laatste adres in Rotterdam: 'Voor het eerst en laatst: de weduwe ging verhuizen. Nog net op tijd heb ik zijn werkkamer in originele staat mogen zien.' Alle boeken, knipsels, correspondentie en zelfs Den Uyls befaamde witte racefiets worden deze week overgedragen aan het Letterkundig Museum.

Naar Den Uyl is onlangs een prijs vernoemd. Op 27 februari werd die uitgereikt aan de Vlaamse auteur Rudi Rotthier.

Meer over