Schrijvende lakeien

Toneelschrijvers, satirici en thrillerauteurs willen zich nog weleens op het koningshuis storten. Pas sinds kort hebben de dichters zich daarbij gevoegd, als late nazaten van de aloude hofdichters P.C....

Prozaen hebben zich zelden uitgelaten over het koningshuis. Thomas Mann heeft in 1955 nog anderhalf uur met Juliana gebabbeld: 'Haar manier van doen eenvoudig en waardig', noteerde hij in zijn dagboek. Naar eigen zeggen kwam Gerard Reve vroeger geregeld aan het Hof. In De Taal der Liefde (1971) meldt hij dat hij met Juliana lange gesprekken voerde ('ook veel over de Laatste Dingen'), en in Een Circusjongen (1975) bericht ze Reve persoonlijk van haar voornemen hem een hoge onderscheiding te verlenen, terwijl ze een mutsje breit voor een kleinkind: 'Het kan met vier, maar het kan ook met twee pennen, dat maakt niet uit.' Het werk van Mulles vond ze niks als vulles, volgens een gedicht uit 1976: 'Het werk van Reve/ - Dat is leven!'

Tegen W.F. Hermans zei Juliana in 1953, tijdens de pauze van een opvoering van vier eenakters in de Stadsschouwburg te Amsterdam: 'De goede wil doet ook veel.' Daarmee doelend op de amateurtoneelspelers, en er kennelijk niet van op de hoogte dat Hermans' stuk pas na de pauze zou komen. Overigens roemde zowel Reve als Hermans (in een lezing uit 1993) de fonkelende blauwe ogen van de vorstin.

Nee, dLouise B.B., pseudoniem van Louise Adriana Johanna de Neve! Met opgewonden eerbied schreef zij in 1891 een boekje, geustreerd door Charles Rochussen, over de eerste tien nog onbezorgde jeugdjaren van het kroonprinsesje Wilhelmina. Ook die hield van handwerken, en van haar Ierse setter Swell, de pony Baby en haar lievelingspop Maaike in boerenklederdracht. Uitgeverij Niesje Wolters in Epe brengt nu een reprint, in de hoop 'de Nederlandse Oranje-waarden overeind te houden'.

Bij zijn achttiende verjaardag in april 1985 schreef Renate Rubinstein nog een vleiende monografie over de 'vlasblonde' en 'goedlachse' kroonprins Willem-Alexander. Maar welke auteur durft mettertijd de jeugd van prinses Amalia op te tekenen; of is er onder de onderdanen dan geen lakei meer over?

Meer over